Testele oftalmologice ar putea sa depisteze pe viitor riscul aparitiei Alzheimerului, una dintre bolile psihice ce afecteaza grav memoria persoanelor trecute de 65 de ani.
Specialistii americani, citati de BBC News, spun ca acest test special este similar celor folosite pentru aflarea presiunii sangelui si depistarea diabetului.
Raze infrarosii pentru diagnostic
Coordonatorul studiului, dr. Lee Goldstein, de la Spitalul pentru femei din Boston (SUA), povesteste ca a folosit o tehnica noninvaziva pentru a studia „lentilele” ochiului si ca a facut verificari privind prezenta unor placi anormale de beta-amiloid, o proteina din creier implicata in aparitia bolii Alzheimer.
Oamenii de stiinta au proiectat in ochii animalelor bolnave de Alzheimer o unda de impulsuri de lumina infrarosie, iar proteina de beta-amiloid a fost gasita la patru dintre ele.
„Aceasta descoperire ne-ar putea ajuta sa depistam Alzheimerul in stadii incipiente, sa ii monitorizam mai bine pe bolnavi si sa le incetinim, prin tratament, evolutia bolii”, a declarat dr. Goldstein.
In prezent, nu exista un test care sa depisteze dementa, dar proteinele implicate in aparitia bolii pot fi gasite dupa ce se face autopsia bolnavului.
„Mai avem nevoie de cercetari pentru a vedea exact ce cantitati din aceasta proteina, vazuta prin ochi, pot sa duca la aparitia dementei”, a declarat profesorul Clive Ballard de la Societatea de Alzheimer din SUA.
Cercetatorii au precizat in cadrul unei conferinte din Spania ca experimentele s-au efectuat deocamdata numai pe soareci.
Tehnica necostisitoare si fara taieturi
La examinarea oftalmologica, spun specialistii, depozitele de amiloid apar ca un fel de cataracte neobisnuite, diferite fata de cele normale, care pot aparea odata cu inaintarea in varsta.
„Lentilele ochiului devin de acum incolo „o fereastra” extrem de importanta pentru depistarea precoce a Alzheimerului, cu tehnici optice noninvazive”, a precizat dr. Goldstein.
Oamenii de stiinta admit insa ca mai este nevoie de timp pana cand testul va putea deveni aplicabil pacientilor.
200.000 de romani au Alzheimer
Boala Alzheimer este cauza cea mai obisnuita si cea mai cunoscuta a dementei. Afecteaza 5% din populatia lumii de peste 65 de ani, iar din cinci in cinci ani, frecventa se dubleaza: 10% la 70 de ani, 20% la 75 de ani.
Mai mult, este in topul afectiunilor care provoaca moartea in tarile dezvoltate, dupa bolile cardiovasculare, cancer si accident vascular cerebral. In Romania exista aproximativ 200.000 de persoane afectate de Alzheimer, doar 30% dintre pacienti sunt diagnosticati si numai 10% primesc tratament corespunzator.