Degenerescenta maculara, o boala a ochilor care apare mai ales la persoanele trecute de 50 de ani, ar putea fi tratata cu ajutorul celulelor stem. Cercetatorii americani au reusit sa imbunatateasca vederea unor sobolani care sufereau de aceasta boala dupa ce le-au injectat celule umane in retina. Studiul coordonat de cercetatorul Raymond Lund a aparut recent in publicatia „Cloning and Stem Cells”.
Risc mic ca organismul sa respinga celulele sanatoase
O echipa de cercetatori de la Oregon Health and Science University a folosit celule stem embrionare umane care s-au transformat in mod spontan in celule care imbraca baza retinei. Specialistii au injectat celulele umane in retina unor specii de sobolani a caror retina se deterioreaza la scurt timp dupa nastere.
Degenerescenta maculara ar putea fi tratata cu ajutorul terapiei cu celule stem embrionare, mai ales pentru ca ochiul nu este monitorizat indeaproape de sistemul imunitar, sunt de parere oamenii de stiinta.
Prin urmare, celulele „transplantate” de la un individ la altul ar putea fi asimilate cu un risc mai scazut de respingere decat in cazul altor organe.
O treime dintre cei peste 75 de ani se imbolnavesc
Desi experimentul sugereaza posibilitatea unui tratament pentru degenerescenta maculara cauzata de varsta, raman numeroase semne de intrebare pentru specialisti. Unul dintre ele este ca boala tratata la sobolani are drept cauza un defect genetic si nu este similara cu cea de la om.
In prezent, la oameni degenerescenta maculara nu are tratament, desi bolnavilor li se recomanda vitamine, iar uneori operatii pe retina, cu rezultate care stabilizeaza afectiunea, fara a o si vindeca insa. Boala este cauzata de mai multi factori genetici si de mediu si afecteaza o treime dintre persoanele peste 75 de ani, afirma Neal Adams, medic la Wilmer Eye Institute din Baltimore, SUA.
Impact
Primele simptome ale bolii apar de la 50 de ani
Degenerescenta maculara legata de varsta poate aparea la persoanele de peste 50 de ani. „Cei care incep sa sufere de aceasta afectiune au dificultati de a vedea la citit, mai ales daca lumina este slaba si vad liniile strambe.
Simptomele se pot accentua, bolnavii putand ajunge, in fazele avansate, sa vada in mijlocul imaginii o pata neagra”, explica Mircea Cristian Moraru, oftalmolog la Clinica Oculus. Boala este una evolutiva, la unii agravandu-se mai repede, la altii lent, pe parcursul mai multor ani.