Urme de substante cancerigene au fost gasite in bauturile non-alcoolice, in urma unui studiu efectuat pe piata din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, informeaza BBCNews
Benzenul, care poate cauza anumite tipuri de cancer se formeaza din interactiunea a doua ingrediente des utilizate in compozitia sucurilor. In urma cu 15 ani s-a descoperit ca benzonatul de sodiu (folosit ca un fel de conservant in sucuri) poate produce benzen daca interactioneaza cu acidul ascorbic (vitamina C), insa cu toate acestea a continuat sa fie folosit in continutul bauturilor non-alcoolice.
Au fost testate peste 230 de firme producatoare, inregistrandu-se niveluri ridicate de benzene, insa numele acestora nu au fost date publicitatii. Cu toate acestea, expertii sustin ca acest lucru nu reprezinta un risc imediat pentru sanatate, insa trebuie gasite raspunsuri si solutii pentru impiedicarea fenomenului.
"Este obligatia firmelor producatoare pentru a folisi benzenul intr-o cantitate cat de mica posibil, iar noi vom incerca sa gasim o solutie pentru a reduce cantitatea acestuia sau chiar de a-i gasi un substitut", sustine Richard Laming, reprezentatul Asociatiei de bauturi non-alcoolice din Marea Britanie