cancerCercetătorii spanioli au reușit să blocheze propagarea metastazelor în cadrul testelor efectuate pe șoareci de laborator
Oamenii de știință au cercetat apoi influența dietelor bogate în grăsimi asupra răspândirii celulelor canceroase. Aceștia au oferit șoarecilor de laborator o dietă bogată în grăsimi și apoi le-au injectat un tip de cancer bucal. S-a observat că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre șoareci. În plus, toți șoarecii cărora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus în numeroase produse) — au manifestat cea mai accelerată răspândire a celulelor tumorale.


"În cazul șoarecilor cărora li s-au inoculat celule tumorale umane se pare că există o legătură directă între consumul de grăsimi și o creștere în ceea ce privește potențialul metastazant prin CD36. Mai multe studii sunt necesare pentru a demantela această relație, în special deoarece în țările industrializate se înregistrează o creștere alarmantă a consumului de grăsimi saturate și zahăr", a avertizat profesorul. "Grăsimea este necesară pentru funcționarea organismului, însă un consum necontrolat poate avea efect asupra sănătății, așa cum s-a demonstrat deja în cazul unor cancere, precum cel de colon, și în metastaze, așa cum demonstrăm în cazul de față", a menționat specialistul.


Ulterior, oamenii de știință au reușit să demonstreze că prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate împiedica metastaza — la șoarecii care dezvoltaseră metastaze blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completă a răspândirii celulelor tumorale în 20% dintre cazuri și la o reducere considerabilă a metastazelor în 80-90% dintre situații, relatează publicaţiile citate de Agerpres.

Cercetătorii au precizat că aceste rezultate au fost atinse fără efecte secundare. "Susținem munca profesorului Benitah de câțiva ani și este fantastic să aflăm aceste rezultate cu adevărat importante. Dacă echipa va reuși să transforme acest anticorp într-un tratament pentru oameni ar putea salva mii de vieți în fiecare an", a declarat doctor Lara Bennett din cadrul Worldwide Cancer Research.


Oamenii de știință lucrează în prezent la dezvoltarea de terapii pentru blocarea proteinei CD36 care ar putea trata pe viitor pacienții diagnosticați cu cancer.


Foto: Hepta
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro