Strugurii, mijloc terapeutic in boli digestive, renale si... obezitate
Sănătate · Stiri / 18.09.2006



Strugurii, in sezonul de toamna la coacere, contin nutrienti importanti cum ar fi: zaharuri - 22%, apa - 72%, acizi organici - 0,5%, sodiu, potasiu, fosfor, fier, vitaminele A, B1 si C, iar ca valoare energetica, 100 g de boabe de struguri bine coapte, asigura organismului cel putin 70 cal. Cat priveste virtutile terapeutice ale soiurilor de struguri de masa, acestia au rol deosebit in afectiuni digestive cum ar fi: in dispepsii si boli gastro-intestinale. Au actiune asupra afectiunilor hepatice (hepatite, probleme ale veziculei biliare) si chiar in ascita (consecintele cirozei hepatice).

Strugurii sunt consumati cu samburi si coaja si in acest caz ei au o actiune diuretica medie si sunt recomandati de urologi in litiaza renala. In dermatoze, artrite gutoase si chiar eczeme metabolice au actiune benefica. Au si actiune hipotensiva si de scadere a colesterolului nociv din sange. Se recomanda in obezitate (numai strugurii de masa de culoare alba), dar si la copii, in hipovitaminoze. Strugurii "acri" au actiune purgativa si laxativa. Siropul de agurida are proprietati diuretice marcante si combate obezitatea. Pentru intretinerea tenului, doamnele si domnisoarele folosesc cu succes masti cu... must.

Vinul negru (un pahar zilnic) dupa mesele principale ne fereste de aparitia infractului miocardic si de crizele de angina pectorala.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro