Stresul, atac la mostenitori
Sănătate · Stiri / 22.06.2006



Stresul poate provoca infertilitate chiar si la femeile tinere.

Cele mai expuse sunt femeile perfectioniste, indiferent daca au joburi solicitante sau daca sunt casnice, dar si cele care se streseaza ca nu reusesc sa ramana insarcinate, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Emory University din Atlanta si prezentat la conferinta anuala a Societatii europene pentru reproducere umana, care a avut loc la Praga.

Solutia propusa de cercetatori femeilor: relaxarea cu ajutorul terapiei cognitive comportamentale.

Furtuna hormonala afecteaza aparatul genital

Cercetarea a constat in studierea a 16 femei, cu varsta intre 20 si 30 de ani, care nu au avut ovulatie timp de sase luni, desi unele aveau deja un copil. Cercetatorii au observat ca femeile prezentau un nivel ridicat al cortizonului, un hormon legat de stres.

„Femeile care spun ca se simt foarte bine sunt de multe ori cele mai stresate”, a declarat coordonatorul studiului, profesor Sarah Berga. Aceste femei au o atitudine complet nerealista in ceea ce le priveste, cred ca pot face totul intr-o singura zi, adauga Sarah Berga.

„Stresul le afecteaza adeseori pe femeile care doresc sa ramana insarcinate si care nu reusesc acest lucru in primele doua-sase luni. Aceasta stare provoaca o furtuna hormonala in organismul femeii, care afecteaza diverse organe, inclusiv aparatul genital”, completeaza Benedict Ancar, medic specialist obstetrica-ginecologie la clinica Medsana din Capitala si asistent universitar la UMF „Carol Davila”.

Fertile, dupa 20 de saptamani de psihoterapie

Pe parcursul studiului, jumatate din femeile luate in evidenta au facut terapie cognitiva comportamentala, timp de 20 de saptamani, pentru a fi ajutate sa treaca peste problemele dificile care le-ar fi stresat. Celelalte femei au fost doar observate.

La finalul studiului, sase dintre cele opt femei care au beneficiat de terapie si-au recapatat fertilitatea in intregime, in timp ce alta a prezentat semne de imbunatatire a functiei ovariene.

La acestea s-a observat, totodata, o scadere a nivelului de cortizon, iar doua dintre cele sase au ramas insarcinate in primele doua luni. Dintre femeile care nu au primit niciun tratament, una si-a recapatat fertilitatea, in timp ce a doua prezenta semne de restabilire a functiei ovariene.

Specialistii sustin ca stresul ii afecteaza in mare masura si pe barbati. „Stresul este principala cauza a infertilitatii la barbati. O perioada de doua-patru saptamani fara stres imbunatateste calitatea spermei”, afirma Benedict Ancar.

Si romancele fac terapie pentru a avea copii

In Romania, numarul femeilor care nu pot ramane insarcinate din cauza stresului si care apeleaza la psihoterapie este in crestere, afirma specialistii. „O tendinta de crestere a solicitarilor de acest tip este vizibila cam din patru in patru ani.

Terapia cognitiva comportamentala este cea mai eficienta din punctul de vedere al vitezei cu care actioneaza. Prin aceasta terapie nu putem inlatura factorii de stres, dar putem imbunatati modul in care femeile care doresc sa ramana insarcinate reactioneaza la stres”, explica psihologul Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro