Soia si pestele previn aparitia cancerului
Un consum zilnic de soia si produse din soia asigurat de la o varsta tanara are rolul de a reduce riscul de aparitie a cancerului mamar. In cazul barbatilor, un consum frecvent de carne de peste ii va proteja impotriva cancerului de colon
Primul studiu arata ca femeile care au consumat cantitati insemnate de tofu, miso (pasta de soia fermentatata, de culoare alba sau rosie, folosita in bucataria japoneza) sau alte produse din soia la varsta de 5-11 ani au prezentat un risc scazut cu 58% de a se confrunta cu aparitia cancerului de san la o varsta adulta. De asemenea, daca incepi sa consumi regulat soia si produse din soia in adolescenta sau la o varsta adulta iti reduci riscul de cancer mamar cu pana la 25%. Expertii considera ca aceasta protectie ar putea fi oferita de prezenta isoflavonelor in soia (care au efecte simlare cu estrogenul). Al doilea studiu scoate in evidenta beneficiile carnii de peste asupra sanatatii barbatilor. Un consum regulat de peste - cel putin 5 portii pe saptamana - reduce riscul de aparitie a cancerului de colon.