Semnal - Unele etichete mint
Sănătate · Stiri / 04.08.2006



Etichetele alimentelor din supermarketuri "ascund" anumite grasimi care cresc nivelul colesterolului rau din sange. O echipa de cercetatori de la Oxford trage un semnal de alarma cu privire la importanta evidentierii grasimilor TRANS pe etichete. Intr-un articol publicat de British Medical Journal, oameni de stiinta de la Universitatea Oxford atrag atentia ca pe etichetele produselor alimentare nu sunt mentionate unele grasimi vegetale artificiale, care cresc riscul afectiunilor cardiovasculare. Acestea sunt cunoscute in lumea medicala sub numele de acizi grasi "trans" si se gasesc in special in margarina, dar si in biscuiti, prajituri si unele produse fast-food. Cercetatorii de la Oxford sustin ca prin etichetarea corecta a acestor alimente s-ar reusi reducerea riscului bolilor cardiovasculare.
HIDROGENARE. Exista acizi grasi "trans" si in grasimile naturale din carnea de vita, din unt etc. Insa acestia nu sunt atat de periculosi ca acizii grasi "trans" artificiali. Grasimile "trans" artificiale iau nastere in urma unui procedeu tehnologic numit hidrogenare, folosit pentru a mari termenul de valabilitate al produselor de pe rafturile magazinelor. Pe etichetele acestor produse ar trebui sa fie trecute "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate". Insa de cele mai multe ori producatorii de alimente se multumesc sa evidentieze doar "grasimile vegetale", omitand tipul acestora si, in felul acesta, pericolul la care ne expunem. Doctorul Robert Clarke, de la Universitatea Oxford, sustine ca "este foarte greu pentru persoanele care nu au cunostinte in domeniu sa faca alegeri bune in ceea ce priveste alimentatia daca nu sunt informate adecvat". Grasimile "trans" nu au valoare nutritionala si nu exista nici un motiv pentru care ele ar trebui sa se gaseasca in dieta noastra, arata cercetatorul britanic.
AVERTISMENT. "Studii recente au dovedit ca grasimile hidrogenate care contin acizi "trans" provoaca tulburari in metabolismul lipidelor, care se concretizeaza in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare inregistreaza in prezent o incidenta alarmanta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro