Se mai compenseaza doar
Sănătate · Stiri / 02.08.2006



Ministrul sanatatii a trecut la masuri drastice impotriva bolnavilor. Astfel, Eugen Nicolaescu a facut praf listele cu medicamente compensate si gratuite, punand in pericol viata pacientilor.
Numai de pe sublista A, compensata cu 90%, au disparut 75 de substante active, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din Denumirile Comune Internationale. Nici lista cu medicamente compensate cu 50% nu a ramas intacta, fiind scoase zeci de substante active. Cei mai afectati vor fi bolnavii psihici si cardiacii, ale caror tratamente au fost reduse substantial.

 Ministrul sanatatii a trecut la masuri drastice impotriva bolnavilor. Astfel, Nicolaescu a facut praf listele cu medicamente compensate si gratuite, punand in pericol viata pacientilor. Numai de pe sublista A, compensata cu 90%, au disparut 75 de substante active, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din Denumirile Comune Internationale.

Pe site-ul Ministerului Sanatatii a aparut, ieri, un proiect de Hotarare de Guvern privind Lista cu denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala. Proiectul, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei, urmeaza a fi analizat de Comisia Nationala de Transparenta si aprobat prin HG. In proiectul actului normativ, sublista A, cu proportia de compensare 90% din pretul de referinta, adica al celui mai ieftin medicament cu substanta activa respectiva, apare drastic ciuntita. Din cele 131 de Denumiri Comune Internationale, aflate pe vechea lista, reactualizata si ea la data de 30 aprilie 2006, au ramas doar 56 de substante active. Acest lucru inseamna ca mai mult de jumatate din substantele active pe care bolnavii si le puteau procura platind 10% din pretul medicamentului au disparut de pe lista. Farmacistii si medicii sustin ca pe lista nu se mai regasesc medicamente importante si vitale pentru pacienti. „Cred ca substantele active care au mai ramas pe viitoarea lista cu medicamente compensate si gratuite nu au fost decise de catre comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii, pentru ca altfel nu-mi explic disparitia unor substante importante“, ne-a declarat Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilot din Romania. „Noi nu am fost intrebati sau consultati in privinta acestui proiect de hotarare de guvern, desi mi se parea normal sa se intample asa“, a afirmat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania. Ingrijorator este ca au disparut de pe sublista A medicamente pentru tratamentul bolilor psihice, fapt care pune in pericol chiar siguranta cetatenilor. La fel de ingrijorator este si faptul ca pe noua lista nu mai sunt trecute substante active absolut necesare pentru cardiaci, sustin specialistii. Astfel, pe sublista A nu mai apar substante active precum atenolum, bisoprololum, carvedilolum, amlodipinum sau felodipinum, care au ca denumiri comerciale medicamente ca Atenelol, Bisoblock, Bisogamma, Coryol, Cardiostad, Norvasc s.a. Totodata, de pe lista compensatelor cu 90% dispar substante active care actioneaza in boli dermatologice, in cazul sangerarilor la nivel genital, antimicotice, in cazuri de cancer etc.


Medicamente care salveaza vieti, taiate de pe liste

Medicii sustin ca nu poti scoate de pe lista medicamente vitale. „Exista doua categorii de medicamente: cele care salveaza vieti si cele care imbunatatesc calitatea vietii bolnavilor. Medicamentele pentru cardiaci au rolul de a-i mentine in viata pe acesti bolnavi si nu le poti taia de pe lista. In fapt, problema este legata de fondurile alocate pentru compensate si gratuite, care ar trebui sa fie de doua ori mai mari decat sunt acum pentru acoperirea necesarului. Nu putem intelege de ce s-au redus listele cu medicamente compensate si gratuite, pentru ca nu se face nicio economie. Daca bolnavul nu isi ia tratamentul pentru ca nu sunt compensate sau pentru ca s-au epuizat plafoanele acesta se decompenseaza si esti obligat sa-l internezi. Or, numai o zi de spitalizare costa milioane de lei si atunci normal ca este mai rentabil sa pui accentul pe ambulator“, ne-a declarat dr. Rodica Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti.


«Cred ca listele au fost elaborate de catre cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicii din comisiile de specialitate.»

Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilot din Romania
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro