Romanii sfideaza cancerul de piele
Sănătate · Stiri / 04.08.2006



Cea mai agresiva forma de cancer de piele, melanomul, nu reprezinta o preocupare pentru mai bine de jumatate dintre romani.
Acestia lucreaza in aer liber fara sa utilizeze creme fotoprotectoare, palarii sau haine impotriva radiatiei solare, arata rezultatele primului studiu de acest fel, efectuat la nivel national de Societatea Romana de Dermatologie si compania Mediplus, in timpul campaniei "Controleaza-ti alunitele - apara-ti viata".

Doar 18% dintre romani n-au avut arsuri niciodata

Studiul a constat in examinarea unui esantion de 750 de persoane din toata tara, o parte dintre cei controlati fiind identificati cu diferite tumori cutanate. Pentru 3,06% dintre pacientii examinati s-a pus diagnosticul de melanom, iar 2,29% dintre pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Toate leziunile au fost cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

Totodata, 44% dintre cei chestionati au afirmat ca se bronzeaza relativ usor si ca sufera mai rar de arsuri solare, in timp ce 29a se ard frecvent si se bronzeaza mai greu. Numai 18% au declarat ca nu au avut niciodata arsuri si ca se bronzeaza foarte repede. "Orice modificare a pielii care nu dispare intr-o luna necesita un control medical. Pata pigmentara evolueaza lent, dupa care se extinde rapid. Periodic, este nevoie de un autocontrol pe intreaga suprafata a pielii", afirma Dan Forsea, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

La femei, cancerul ataca picioarele

Melanomul este forma cea mai agresiva de cancer cutanat, cele mai afectate fiind femeile tinere si de varsta mijlocie. Cu toate acestea, rata mortalitatii este mai mare la barbati, deoarece acestia se prezinta la medic atunci cand stadiul de evolutie al melanomului este deja foarte avansat. De obicei, la femei, cancerul de piele apare la nivelul picioarelor, in timp ce la barbati, la nivelul toracelui.

Din anii ‘60 si pana la sfarsitul anilor ‘80, frecventa aparitiei melanomului a crescut semnificativ. La fiecare 10-20 de ani, numarul cazurilor se dubleaza. Aceasta crestere este strans legata de purtarea costumelor de baie bikini, dar si de bronzarea naturala si artificiala.

In prezent, melanomul reprezinta 1,2% din cancerele cutanate, cu 70.000 de cazuri noi in fiecare an. Incidenta cea mai mare se observa in orasul Queensland din Australia, aici melanomul fiind pe locul 4 in topul celor mai des intalnite forme de cancer. In SUA, Canada si tarile Scandinaviei, melanomul este pe locul 10, iar in Anglia pe locul 18. Conform statisticii, una din 87 de persoane din SUA va dezvolta un melanom.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro