Reforma Nicolaescu: Sectiile din spitale, scoase la inchiriat!
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, intentioneaza sa privatizeze sectiile din spitalele publice. Acest lucru se va face prin scoaterea la licitatie a spatiilor din unitatile sanitare cu paturi, in vederea inchirierii acestora si transformarii in sectii private.
In acest sens, Nicolaescu a elaborat un proiect de lege privind conditiile de infiintare, organizare si functionare a sectiei private, potrivit caruia spitalele care nu au profit se pot scoate la licitatie, devenind astfel spitale, aripi sau sectii private.
Mai mult, documentul in cauza nu stipuleaza vreo limita in acest sens si, drept urmare, spitalele se pot privatiza integral, blocand accesul la Sanatate al bolnavilor saraci. Ca sa nu lase impresia ca masura devaforizeaza bolnavii saraci, ministrul permite privatizarea numai daca exista servicii medicale pe care spitalul public nu le poate furniza pacientilor.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa privatizeze sectiile din spitalele publice. Acest lucru se va face prin scoaterea la licitatie a spatiilor din unitatile sanitare cu paturi, in vederea inchirierii acestora si transformarii in sectii private. Fiindca in ordinul de ministru nu exista nici o limita in acest sens, spitalele se pot privatiza integral, blocand accesul la Sanatate a bolnavilor saraci.
Ministrul Nicolaescu se pregateste sa dea o ultima lovitura bolnavilor. Acesta a emis un ordin potrivit caruia spitalele care nu au profit se pot scoate la licitatie, devenind astfel spitale, aripi sau sectii private. Conform proiectului de ordin de ministru privind conditiile de infiintare, organizare si functionare a sectiei private in cadrul spitalului public, sectia privata se poate organiza in structura oricarui spital public, iar infiintarea si organizarea sectiilor private in unitatile sanitare se va face prin licitatie publica. Sectia privata se poate infiinta prin preluarea unei parti existente a spitalului care sa functioneze ca aripa privata sau prin construirea unei aripi noi de cladire de catre furnizorul privat, utilizandu-se resurse financiare proprii. Privatizarea sectiilor din spitale este permisa, se arata in proiectul de act normativ, daca exista servicii medicale pe care spitalul public nu le poate furniza pacientilor sau le asigura in mod necorespunzator. Acest fapt poate fi cauzat de lipsa personalului medical cu studii superioare, lipsa dotarii tehnice corespunzatoare asigurarii unor servicii medicale de calitate, imposibilitatea sustinerii financiare a activitatii sectiei respective sau adresabilitate foarte scazuta a serviciilor medicale furnizate de sectia spitalului public, apreciata printr-o rata de utilizare a paturilor sub 50%, cel putin in ultimele 12 luni. Printre conditiile care trebuie indeplinite pentru scoaterea la licitatie a sectiilor din spitale se mai numara si existenta unui spatiu excedentar sau degradat apartinand spitalului public de care acesta se poate dispensa, intrucat nu ii este absolut necesar in vederea asigurarii serviciilor medicale cuprinse in pachetul de servicii medicale de baza, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. O alta conditie care sa motiveze privatizarea o reprezinta existenta si identificarea unei sectii in structura spitalului public a carei activitate nu a putut fi eficientizata in urma aplicarii unor masuri specifice dispuse anterior. Avand in vedere subfinantarea cronica a spitalelor, este de asteptat ca multe dintre spitale sa aleaga calea privatizarii, impiedicand accesul la Sanatate al bolnavilor asigurati in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Cum in ordinul de ministru nu este prevazuta nici o limita a numarului de sectii care pot fi scoase la licitatie, este de asteptat ca spitalele considerate ineficiente, din punctul de vedere al ministrului sanatatii, sa fie privatizate integral.
Spitalele publice, fara medici
Furnizorul privat poate contracta cu spitalul public toate serviciile pe care nu le poate asigura cu resurse proprii, de natura serviciilor tehnico-medicale, a serviciilor de diagnostic si tratament, de investigatii paraclinice si explorari functionale, servicii gospodaresti si tehnico-utilitare. Personalul medical mediu si auxiliar din sectia publica ce face obiectul reorganizarii va fi preluat prin transfer de catre furnizorul privat. O conditie cel putin dubioasa inclusa in proiectul de act normativ este aceea ca medicii sectiilor private sa nu aiba contract individual de munca si cu un spital public. Practic, avand in vedere salarizarea umilitoare din spitalele publice, medicii vor opta, in corpore, sa lucreze in sectiile private, unde vor fi foarte bine platiti. Acest lucru va conduce la o criza de personal medical calificat in spitalele publice. In functie de profilul sectiei infiintate, se mai precizeaza in proiectul de ordin de ministru, furnizorul privat poate contracta cu spitalul public utilizarea blocurilor operatorii si a sectiilor de terapie intensiva.
Regulile economiei de piata vor fi aplicate, cu cinism, si in domeniul sanatatii. Astfel, unitatile sanitare care nu aduc profit vor fi scoase la licitatie, in vederea privatizarii acestora.