Prebioticele ar putea fi remediul pentru astmul provocat de exercițiile fizice
Realizarea echilibrului de bacterii benefice de la nivelul tractului intestinal prin utilizarea prebioticelor ar putea trata cu succes astmul cauzat de exercițiile fizice, conform unui nou studiu.
Astmul este una dintre cele mai frecvent diagnosticate afecțiuni respiratorii și vizează aproximativ 18 milioane de adulți și 7 milioane de copii. Se caracterizează prin inflamarea și îngustarea căilor respiratorii, ceea ce poate cauza respirația întretăiată, wheezing-ul, senzația de presiune la nivelul pieptului sau tusea.
Există două tipuri de astm: cel pe fond alergic și cel non-alergic. În cazul astmului alergic substanțele declanșatoare pot fi polenul, praful și particulele de mucegai, iar astmul non-alergic va fi provocat de alți factori cum ar fi stresul, exercițiile fizice, diferite boli sau medicamente.
Aproximativ 90% dintre pacienții diagnosticați cu astm, indiferent dacă este vorba despre cel alergic sau non-alergic, trec printr-o agravare a simptomelor în momentul în care realizează exerciții fizice. În prezent nu există nicio metodă de vindecare a astmului, iar specialiștii recomandă evitarea substanțelor care declanșează crizele, plus medicamente precum antiinflamatoarele, care se focalizează pe reducerea gravității simptomelor.
Noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Trent din Marea Britanie sugerează că există o altă variantă de tratament pentru persoanele care se confruntă cu astmul declanșat de exerciții și anume prebioticele.
Prebioticele și bacteriile din tractul intestinal
Prebioticele sunt carbohidrați nedigerabili, care se regăsesc într-o varietate de alimente, printre care bananele, ovăzul și anghinarele. Favorizează multiplicarea bacteriilor benefice în tractul intestinal și mențin o digestie optimă.
Autorul studiului, dr. Neil Williams și colegii săi au observat că studiile anterioare sugerau existența unei legături dintre bacteriile din tractul digestiv, activitatea sistemului imunitar și alergii.
„Suntem de-abia la începutul cercetărilor și începem să înțelegem importanța rolului pe care îl are microbiomul pentru menținerea sănătății, fiind din ce în ce mai clar că bacteriile prezente în tractul intestinal au o influență semnificativă asupra funcționării imunității și a manifestărilor alergice, elemente esențiale pentru tratarea afecțiunilor care vizează căile respiratorii”, a spus dr. Williams.
În cadrul studiului realizat s-a analizat cum afectează suplimentele cu prebiotice severitatea simptomelor asociate cu astmul.
Prebioticele și funcționarea plămânilor
Echipa de cercetători a analizat 10 participanți care sufereau de astm cauzat de exercițiile fizice, plus 8 persoane care nu aveau astm, ca grup de control. Participanții au primit suplimente pe bază de prebiotice timp de 3 săptămâni, apoi au făcut o pauză de 2 săptămâni în care nu au primit acest tratament, iar după aceea au luat pastile placebo timp de alte 3 săptămâni. Potrivit oamenilor de știință, fiecare supliment oferit a fost identic cu celelalte în ceea ce privește culoarea, gustul și textura.
După primele 3 săptămâni mostrele de sânge ale participanților au fost analizate pentru a se determina nivelul markerilor inflamatori pentru căile respiratorii. În plus, participanții au fost supuși unui test de hiperventilație pentru a se evalua funcționarea plămânilor.
Grupul de control nu a prezentat nicio ameliorare a funcțiilor pulmonare după tratamentul cu prebiotice, dar persoanele care sufereau de astm au obținut îmbunătățiri semnificative ale stării generale.
În plus, participanții diagnosticați cu astm au avut valori mai reduse ale markerilor inflamatori după ce au luat suplimentele. „Rezultatele obținute arată cât de important este impactul prebioticelor asupra tractului intestinal și că această nouă variantă de tratament are potențialul de a atenua gravitatea simptomelor asociate cu astmul și exercițiile fizice”, a spus dr. Williams.
Deși nu este clar mecanismul prin care prebioticele reduc gravitatea simptomelor astmului, dr. Williams și echipa sa sunt convinși că este vorba despre creșterea cantității de bacterii benefice din tractul digestiv. „Reacția de tip inflamator de la nivelul căilor respiratorii a fost redusă foarte mult, chiar dacă pacienții cu astm au continuat să efectueze exerciții fizice. Funcționarea plămânilor este afectată pozitiv de prebiotice, iar beneficiile sunt suficient de clare pentru a fi percepute și de pacienți, care au indicat un confort sporit și respirația mai ușoară”, a adăugat dr. Williams.