Post echilibrat si sanatos in Saptamana Mare
Sănătate · Stiri / 17.04.2006



Daca v-ati decis sa tineti post in aceasta saptamana, asta nu inseamna ca trebuie sa rabdati de foame. In lipsa carnii, a produselor lactare si a oualor, alimentele trebuie combinate in asa fel incat sa se acopere toate necesitatile organismului.

Aveti grija sa consumati in special proteine si vitamine, pe care le gasiti in legume si fructe, insa si minerale, lipide sau glucide. Expertii in alimentatie recomanda precautie bolnavilor, gravidelor sau copiilor dornici sa tina post in Saptamana Mare.


Paine integrala, uleiuri si arahide

Acoperirea necesarului de proteine al organismului nu este o problema daca aveti o vreme o dieta vegetariana, mai ales daca aceasta se tine o saptamana. Proteinele din soia, fasole, ciuperci, mazare contin toti aminoacizii esentiali bunei functionari a organismului in lipsa carnii si a produselor lactate. "Glucidele se gasesc in painea integrala, dar si in paste, cartof, orez, fructe.

Uleiul de floarea-soarelui, de masline, nucile si arahidele sunt bogate in schimb in lipide", afirma dr. Carmen Toader, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice la Centrul Medical Romar.


Postul poate fi mai saracacios, bazat pe legume ieftine, care se gasesc din belsug in piete, sau pe cat mai multe mancaruri naturiste. "Atunci cand cumparati preparate de post din magazine cititi cu atentie eticheta, aveti grija sa nu contina conservanti, acid citric", recomanda dr. Toader. Ea mai spune ca trebuie mentinuta si in saptamana de post regula trei mese pe zi si doua gustari.

Soia e mai gustoasa cu supa de legume

Cum soia este unul dintre alimentele foarte folosite de cei care se abtin "de la dulce", expertii au cateva sfaturi in ceea ce priveste alegerea si pregatirea alimentelor pe baza de soia.


"Recomand soia texturata, uscata, care se gaseste sub forma de bucati cubulete sau snitele. Pentru a fi gustoase si pentru a li se reda elasticitatea, acest gen de produse trebuie tinute intr-o supa de legume de seara pana dimineata, la frigider", recomanda Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

El mai spune ca in locul supei facute din cubulete de legume de post este preferabila o supa preparata din legume crude. In ceea ce priveste postul la batrani, gravide sau copii, trebuie tinut cont ca exista riscuri. "Gravidele ar trebui sa tina post doar sub stricta supraveghere a medicului, iar diabeticii, mai ales cei dependenti de insulina, trebuie sa fie atenti la aportul de zahar", recomanda directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Oricum, biserica le da bolnavilor dezlegare de la post, iar copiii trebuie sa faca acest pas numai daca au o varsta la care isi pot asuma constient acest gest, postul fiind mai ales o perioada de "curatire" spirituala a organismului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro