Poate fi Stevia noul zahăr al secolului 21?
Institutul Stevia Global (GSI) a găzduit, pe 18 septembrie, evenimentul “Împărtăşeşte Ştiinţa despre Stevia”, o cină de discuţii pe subiectul Stevia, îndulcitorul fără calorii din sursă naturală. Întâlnirea a fost organizată în cadrul celei de-a 20-a ediţii anuale a Congresului Internaţional de Nutriţie pentru un grup internaţional de nutriţionişti, oameni de ştiinţă şi profesionişti din domeniul sănătăţii. Stevia a fost folosit ca substitut pentru zahăr timp de secole, iar astăzi, extractul purificat din frunzele de Stevia este utilizat la nivel global în băuturi şi alimente.
Discuţiile despre Stevia au fost moderate de Dr. Margaret Ashwell OBE, FafN, Consilier Ştiinţific în cadrul Institutului Stevia Global, la solicitarea colegilor săi din GSI – Dr. Cathy Kapica, CEO al Institutului Awegrin şi Preşedinte al Consiliului Consultativ, alături de Dr. Mauro Fisberg, consilier şi specialist pediatric din Sao Paolo, Brazilia. Evenimentul a avut loc în săptămâna celei de-a 20-a ediţii anuale a Congresului Internaţional de Nutriţie (ICN 2013) de la Granada, la care au participat 5000 de oameni de ştiinţă.
O nouă analiză prezentată la ICN de Dr. Adam Drewnowski, cercetător de seamă din Statele Unite, arată că oamenii care consumă îndulcitori hipocalorici, cum ar fi Stevia, au o dietă mai echilibrată. Tema Congresului Internaţional de Nutriţie din 2013, „Aderarea la Culturi prin Nutriţie”, a fost abordată şi în evenimentul organizat de Institutul Stevia Global, unde oameni de ştiinţă din întreaga lume au aflat informaţii despre Stevia. În prezentarea sa, Dr. Ashwell a numit Stevia “noul zahăr al secolului XXI”.
Planta Stevia este originară din America de Sud şi a fost consumată în urmă cu 200 de ani de populaţia indigenă, care folosea frunzele plantei pentru îndulcirea băuturilor sau le mesteca datorită gustului dulce. Astăzi, Stevia este folosită în mii de alimente şi băuturi la nivel global. Frunzele de Stevia sunt în mod natural dulci. Pentru a produce extractul purificat, frunzele de Stevia uscate sunt cufundate în apă printr-un procedeu asemănător preparării ceaiului, pentru a elibera substanţele dulci din frunză. Extractul purificat din frunzele de Stevia poate fi găsit într-o varietate de alimente şi băuturi, unde dulceața de origine naturală ajută la reducerea numărului de calorii şi oferă un gust dulce, precum cel al zahărului.
“Oamenii caută din ce în ce mai des moduri prin care să poată reduce numărul de calorii şi să-şi îmbunătăţească dieta. Stevia este alegerea potrivită pentru aceia care îşi doresc atingerea unui echilibru energetic fără să sacrifice, în acelaşi timp, gustul dulce. Este un îndulcitor de origine naturală, sigur pentru întreaga familie.”, a menţionat Dr. Ashwell.
Avizat de Uniunea Europeană în noiembrie 2011, extractul purificat din frunze de Stevia este primul îndulcitor din sursă naturală, fără calorii, disponibil pentru întreaga familie. În 2012, mai mult de 50% dintre alimentele şi băuturile cu Stevia au fost lansate în Europa.
Un studiu recent din UK privind comportamentul consumatorilor a arătat că 43% dintre consumatorii care ştiu despre Stevia au o părere pozitivă despre acest îndulcitor. (Martie 2013, Sondaj Consumatori, GSI, UK). Consumatorii pot găsi îndulcitorul de origine naturală într-o varietate de alimente şi băuturi, cum ar fi sucurile carbogazoase, cele de fructe, apele cu formulă îmbunătăţită, iaurturile, produsele lactate şi îndulcitorii de masă.
Până în prezent, 53 de produse cu Stevia au fost lansate în acest an în UK.
Beneficiile Stevia:
• Zero calorii
• Provenit din sursă naturală
• Cultivarea susţine o agricultură durabilă
• Index glicemic zero; recomandat persoanelor cu diabet
• Poate fi consumat şi de copii
• Protejează dinţii
• Se poate folosi şi la gătit
• Ideal pentru o gamă largă de alimente şi băuturi