Plasturele care atenueaza starile depresive
Sănătate · Stiri / 16.02.2010

Specialistii britanici au descoperit un plasture pentru tratarea depresiei, cu mult mai putine efecte adverse, informeaza publicatia britanica Daily Mail.

Specialistii britanici au descoperit un plasture pentru tratarea depresiei, cu mult mai putine efecte adverse, informeaza publicatia britanica Daily Mail.

 

Potrivit cercetatorilor, plasturele este impregnat cu selegilina, un inhibitor care este eliberat in piele, evitandu-se astfel efectele adverse ale antidepresivelor (hipertensiune arteriala, disfunctii sexuale, dureri de cap, anxietate, insomnia si starile de greata). Depresia are legatura cu dezechilibrul unor substante chimice din creier, in special cu scaderea nivelului de serotonina, iar majoritatea antidepresivelor actioneaza prin cresterea nivelului de serotonina din creier.



Selegilina face parte din aceasta categorie de medicamente care au capacitatea de a ridica nivelul serotoninei prin blocarea unei enzime. Este considerat cel mai eficient tratament impotriva depresiei, in special in cazul persoanelor care sufera si de anxietate, atacuri de panica si somnolenta excesiva. Avantajul utilizarii unui plasture consta in faptul ca substanta ajunge prin piele direct in sange fara sa treaca prin tractul digestiv, fara sa fie necesar un regim alimentar strict. "Studiile arata ca una din trei persoane care sufera de depresie nu beneficiaza de efectele tratamentului cu antidepresive, de aceea dezvoltarea unor tratamente noi este esentiala. Datorita eliberarii selegilinei prin piele, reactiile adverse la diverse alimente sunt evitate, pacientul beneficiind in totalitate de efectele acestei substante",
declara dr. Andrew Gardiner, coordonatorul studiului.

Un mare dezavantaj al tratamentelor orale este legat de efectele adverse. Specialistii explica faptul ca enzima care este blocata in urma administrarii tratamentului se gaseste in mod normal in intestin avand un rol important in digestie prin descompunerea unei substante din alimente numita tiramina. Daca enzima este blocata si creste nivelul tiraminei se declanseaza constrictia vaselor sangvine si accelerarea ritmului cardiac, cu efect periculos asupra tensiunii arteriale.


Cercetatorii spera ca noul tratament sa fie aprobat in urmatorii trei ani, dupa indeplinirea testelor de rigoare.  

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro