Peste 50% dintre pacientele din România sunt diagnosticate cu fibrom uterin
Sănătate · Stiri / 06.03.2015

În prezent, în România, peste 50 % dintre pacientele cu vârsta cuprinsă între 21 și 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentată de procedura nechirurgicală de embolizare uterină, aceasta având o rată de succes intervențional de 98%.

Doar 25% dintre paciente prezintă fibrom simptomatic, depistat în urma investigațiilor medicale, semnalele îngrijorătoare fiind reprezentate de sângerări abundente, dureri în zona pelvisului, infertilitate etc. Vârsta medie de fibrom simptomatic a scăzut la 32-35 de ani, motivele pentru care fibroamele uterine evoluează fiind: dereglajul hormonal, consumul preparatelor cu soia, consumul cărnii de pasăre de crescătorie (hormoni), Xantohormoni (substanțe chimice din ambalaje plastice; detergenți vase etc), stres, fumat.


Embolizarea uterină-procedura minim invazivă fără recidivă

“Până în prezent, am tratat cu succes peste 8.000 de paciente prin acesta procedură de embolizare a fibromului uterin. Procedura reprezintă o opțiune alternativă celei chirurgicale, aceasta constând doar în puncția arterei brahiale și montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). În continuare, se introduce prin teacă un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind și substanță de contrast iodată, se ghidează acest cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine. Odată poziționat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul.

Un alt avantaj este durata medie a intervenției- 30 de minute, anestezia fiind doar locală. De asemenea, nu există o perioadă de recuperare propriu-zisă, sunt trei zile de tratament medicamentos, antiinflamator, analgezic și antibiotic, iar spitalizarea constă într-o singură noapte”
, spune Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog Centrele de Excelență ARES.

Embolizarea uterină este o metodă nouă, minim invazivă, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele-arterele uterine. În urma procedurii de embolizare, fibroamele intră într-un proces de involuție, de resorbție, își reduc dimensiunile și simptomele dispar. De asemenea, nu există recidivă.


ARES este primul Centru European de Excelență și Training în două terapii endovasculare diferite: embolizarea fibromului uterin și embolizarea adenomului de prostată, dr. Rareș Nechifor fiind singurul medic român acreditat în efectuarea trainingului acestor proceduri.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro