Persoanele care suferă de rozacee sunt predispuse la Alzheimer
Sănătate · Stiri / 06.05.2019

Cercetătorii din Danemarca au descoperit că persoanele diagnosticate cu rozacee au un risc mai mare de a suferi de demență, în special de boala Alzheimer, comparativ cu cele care nu se confruntă cu această afecțiune cronică pe fond inflamator.

Studiul care a demonstrat riscul mai ridicat de Alzheimer a fost realizat în Danemarca, iar oamenii de știință au evidențiat că pacienții care au o vârstă înaintată și care au fost diagnosticați cu rozacee ca urmare a unei spitalizări sunt cei mai expuși.
Echipa de cercetători a inițiat acest studiu pentru că există dovezi că rozaceea este asociată cu un nivel mai ridicat al proteinelor care provoacă afecțiuni neurologice, printre care Alzheimer și alte tipuri de demență. Cercetarea a acoperit perioada 1997-2012 și au fost vizați 6 milioane de cetățeni danezi cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 83.500 diagnosticați cu rozacee.
Evoluția participanților la studiu a fost urmărită de-a lungul întregului interval menționat, până când au părăsit Danemarca sau până când au fost diagnosticați cu demență. 99.000 de persoane au suferit de demență, dintre care 29.000 s-au confruntat cu maladia Alzheimer.
În momentul în care au analizat datele disponibile cercetătorii au observat că persoanele care aveau rozacee aveau un risc de demență cu 7% mai ridicat și cu 25% mai mare pentru boala Alzheimer. 

 
Diferențe între bărbați și femei

Rezultatele nu au fost identice pentru bărbați și femei, remarcându-se diferențe semnificative. În cazul bărbaților care au rozacee riscul de Alzheimer este de 16%, dar pentru femeile care suferă de această afecțiune dermatologică riscul ajunge la 28%.

 
Simptome accentuate la nivel neurologic și neuropsihiatric pentru unii pacienți

Când analiza desfășurată a fost limitată strict la cazurile de rozacee care fuseseră diagnosticate ca urmare a unei spitalizări oamenii de știință au constatat că riscurile ajung până la 42% pentru demență și 92% pentru boala Alzheimer.
„Am observat simptome problematice la nivel neurologic și neuropsihiatric. Pacienții diagnosticați cu rozacee de un dermatolog din cadrul unui spital suferă de obicei de forme mai grave de rozacee, iar severitatea acestei afecțiuni este strâns legată cu riscurile la nivelul creierului”, au declarat autorii studiului.

 
De ce nu este tratată la timp rozaceea

Principalele probleme care contribuie la agravarea rozaceei sunt:
- ignorarea aspectului pielii sau atribuirea lui factorilor de mediu sau stresului constant;
- diagnosticarea greșită a rozaceei drept eczemă, acnee sau alte afecțiuni dermatologice cu simptome similare.
 
„O sub-categorie de pacienți au simptome neurologice accentuate cum ar fi senzația de arsură sau de înțepături la nivelul pielii, migrene ori simptome neuropsihiatrice, evidențiindu-se astfel legătura dintre rozacee și afecțiunile neurologice. Studiile precedente au arătat deja că rozaceea accentuează riscul manifestării simptomelor bolii Parkinson, iar acum am identificat și conexiunea cu boala Alzheimer”, a declarat dr. Alexander Egeberg, autorul studiului, directorul secției de dermatologie-alergologie de la spitalul Herlev Gentofte.

 
Nu se poate afirma că există o legătură cauză-efect între rozacee și Alzheimer

Dr. Egeberg a evidențiat faptul că persoanele care suferă de rozacee nu trebuie să presupună că această afecțiune dermatologică va determina în mod inevitabil manifestarea bolii Alzheimer. „Există mecanisme comune la nivel neurologic între rozacee și Alzheimer, dar această legătură nu înseamnă că o afecțiune o cauzează pe cealaltă. Medicii trebuie, însă, să fie mai atenți la simptomele care indică deteriorarea funcțiilor cognitive în cazul pacienților de vârste înaintate care au rozacee. Este nevoie de studii suplimentare pentru a se putea stabili dacă tratarea rozaceei va reduce și riscul de Alzheimer și demență în general”, a explicat dr. Egeberg.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro