Parerile Papei despre SIDA au generat o serie de critici
Sănătate · Stiri / 19.03.2009

Vaticanul se confrunta cu o serie de critici generate de parerile Suveranului Pontif cu privire la eficienta prezervativului in lupta impotriva bolii SIDA, informeaza BBC News Online.

Aflat la bordul avionului care il transporta marti in Camerun cu ocazia primei sale vizite in Africa in calitate de pontif, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca HIV/SIDA cu efectele devastatoare prezente in Africa "este o tragedie care nu se poate rezolva cu ajutorul banilor sau distribuirea de prezervative, acestea putand chiar agrava problema". Oficialii Vaticanului au precizat ca este pentru prima data cand ultra-conservatorul Papa Benedict al XVI-lea a pronuntat cuvantul "prezervativ."

Biserica Romano-Catolica sustine ca doar fidelitatea maritala si abstinenta sunt cele mai bune metode pentru a impiedica raspandirea viruslui HIV, iar campaniile de folosire mai larga a prezervativului ar putea incuraja o atitudine iresponsabila in ceea ce priveste sexualitatea. Prin urmare,
solutiile pe care le ofera Suveranul Pontif sunt "o trezire spirituala si umana", precum si "multa prietenie pentru persoanele aflate in suferinta".

Aceste remarci au nascut numeroase controverse, tinand cont de faptul ca in Africa se regasesc doua treimi dintre persoanele seropozitive de la nivel mondial.

Kevin De Cock, director al Departamentului HIV/SIDA din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustine ca nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca utilizarea prezervativelor indeamna populatia la asumarea mai multor riscuri derivate din activitatea sexuala.
"Indrumarile pe care le oferim sunt legate de eficienta prezervativului in prevenirea transmiterii virusului HIV daca acestea sunt folosite in mod corect si consecvent".

Eric Chevallier, Ministrul francez de Externe si-a exprimat ingrijorarea cu privire la remarcile facute de Suveranul Pontif si precizeaza ca "nu suntem in masura sa judecam doctrina Bisericii, insa nu putem trece cu vederea faptul ca aceste remarci pun in pericol politicile de sanatate publica si drepturile imperative cu privire la protectia vietii umane
".

Ministrul belgian al Sanatatii Laurette Onkelinx s-a declarat "inmarmurita" de declaratiile Papei, spunand ca o astfel de pozitie "reflecta o viziune doctrinara foarte periculoasa care ar putea demola ani intregi de cercetari pentru prevenirea bolii si ar putea pune in pericol viata multor persoane".

Pentru a contracara aceste proteste, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, parintele Frederico Lombardi a precizat ca Papa Benedict al XVI-lea "mentine atitudinea predecesorilor sai".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro