Observarea starii de sanatate a ochilor si stabilirea dioptriilor sunt doar doua dintre etapele prin care trebuie sa treceti daca v-ati hotarat sa schimbati ochelarii de vedere cu lentile de contact.
Pastrati lentilele in solutii speciale pe care trebuie sa le schimbati zilnic si nu depasiti termenul de valabilitate. In caz contrar, riscati sa faceti infectii oculare.
Nu spalati lentilele cu apa plata sau cu ceaiuri!
Pentru a evita infectiile, lentilele trebuie pastrate in recipiente speciale cu solutii schimbate zilnic. „Igiena trebuie sa fie foarte riguroasa. Lentilele se curata numai cu solutii speciale antiseptice, nu cu ceaiuri sau cu apa plata.
De asemenea, ele trebuie pastrate tot in solutii speciale”, adauga Andreea Ciubotaru, oftalmolog la Centrul Medical Infosan. Spalarea mainilor este obligatorie inainte sa atingeti lentilele. Ele se pun inainte de aplicarea machiajului si se scot seara, inainte sa va demachiati.
Evitati sa intrati cu lentilele in piscina, pentru ca solutiile cu care s-a tratat apa le altereaza structura, si nici in mare, deoarece microbii din ea pot provoca infectii.
Totodata, cei care lucreaza in incaperi cu aer conditionat pot avea o senzatie de uscaciune a ochilor, avertizeaza expertii. Acestia trebuie sa foloseasca lacrimi artificiale, intre una si trei picaturi pe zi.
Purtarea lentilelor de contact dupa expirarea perioadei de valabilitate poate duce la aparitia infectiilor oculare, insotite de inrosirea ochilor si de dureri.
Tratati-va intai infectiile oculare!
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti daca doriti sa va cumparati lentile de contact de vedere este controlul oftalmologic pentru a identifica eventualele afectiuni ale ochiului. Prezenta acestora ar putea contraindica purtarea lentilelor de contact.
„Dupa examenul biomicroscopic, se face o alta examinare, pentru stabilirea dioptriei”, explica Claudia Stefan, medic oftalmolog la Optiplaza. In final, are loc probarea lentilelor de contact.
Femeile care iau anticonceptionale ar trebui sa evite purtarea lentilelor de contact deoarece, din cauza hormonilor, are loc o reducere a secretiei lacrimale. Lentilele nu se recomanda nici celor cu afectiuni reumatismale sau cu afectiuni psihice, deoarece miscarile lor nu sunt suficient de fine.
Apa nu curata lentilele de vedere
1. Se recomanda controlul oftalmologic pentru stabilirea dioptriilor si a starii de sanatate a ochilor
2. Nu curatati lentilele cu apa
3. Pastrati lentilele in solutii antispetice
4. Spalati-va pe maini inainte sa atingeti lentilele
5. Aplicati lentilele inainte sa va machiati si scoateti-le inainte sa va demachiati
6. Nu intrati cu lentilele in piscina si nici in mare
7. Respectati termenul de valabilitate
8. Daca luati anticonceptionale, folositi mai des lacrimi artificiale