Reducerea cu aproximativ 25% a consumului zilnic de calorii, timp de o jumatate de an, ar putea incetini procesul de imbatranire. Vestea vine din Statele Unite, tara in care numarul persoanelor supraponderale si obeze este alarmant. Studiul a fost publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), in numarul din 5 aprilie. Autorii au urmarit stabilirea efectelor pe termen lung ale reducerii caloriilor la om si in ce masura aceasta reteta permite cresterea sperantei de viata, a anuntat John O. Holloszy, profesor de medicina la Universitatea Washington.
OPINIE. Analiza rezultatelor oferite de acest studiu si de studiile anterioare efectuate pe animale conduce la o concluzie optimista: pe termen lung, scaderea numarului caloriilor actioneaza asupra unor markeri biochimici raspunzatori de procesul imbatranirii, a precizat profesorul John O. Holloszy. Coordonatorul studiului, doctorul Leonie Heilbronn, impreuna cu colegii lui de la Centrul biomedical Pennington, a urmarit fenomenul pe un lot de femei si barbati sedentari, cu varste intre 25 si 50 de ani, care au fost supusi unei diminuari calorice de 25%. Dupa sase luni, la aceste persoane s-a inregistrat scaderea apreciabila a nivelului insulinei si a temperaturii corpului. De asemenea, cercetatorii au observat ca ADN-ul acestor persoane este mai putin degradat din cauza oxidarii, fenomen considerat specific imbatranirii celulare.
DIABET SI ATEROSCLEROZA. Sunt necesare studii ample, de durata, pentru a determina cu precizie ca un asemenea regim atenueaza procesul de imbatranire, a anuntat dr. Leonie Heilbronn. In editorialul publicat in JAMA din 5 aprilie, doctorul Luigi Fontana, de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington, precizeaza ca majoritatea persoanelor cu exces ponderal prezinta inflamatii cronice. In acelasi articol, dr. Fontana spune ca scaderea in greutate ar trebui sa creasca durata medie de viata, prin reducerea apreciabila a riscului bolilor asociate imbatrani-rii, cum sunt diabetul si ateroscleroza. Restrictia calorica de lunga durata experimentata pe soareci si sobolani arata ca speranta lor de viata a crescut cu aproximativ 30%. S-a mai observat ca aceste animale au fost mai putin expuse cancerului si aterosclerozei. Potrivit doctorului Holloszy, mai sunt necesare studii pentru a sti cu precizie daca reducerea caloriilor poate in mod real sa prelungeasca durata vietii omului. Daca putem demonstra ca se modifica markerii imbatranirii, atunci vom putea avea si un regim care intr-adevar sa influenteze procesul de imbatra-nire la nivel celular. Obezitatea ramane o pro-blema majora de sanatate publica in SUA, subliniaza cercetatorii de la CDC Atlanta. Ei au elaborat un raport, in care se arata ca 17,1% dintre copiii si adolescentii intre 2 si 19 ani si 32,2% dintre persoanele peste 20 de ani sufera de obezitate.