Nu aștepta o pastilă magică. Boala Alzheimer este reversibilă prin schimbarea stilului de viață
În baza unui nou studiu realizat de cercetătorii de la UCLA se avansează spre redefinirea tipului de tratament utilizat pentru a lupta împotriva bolii Alzheimer. Rezultatele obținute sunt umitoare.
Au fost dezvăluite rezultatele unui nou mod de a trata maladia Alzheimer, în baza studiului desfășurat de oamenii de știință de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA). Descoperirile sunt spectaculoase. Chiar dacă studiul nu a vizat un număr foarte mare de participanți, progresul înregistrat de fiecare pacient a fost remarcabil, astfel încât la finalul experimentului toți pacienții se situau în limitele normale în ceea ce privește funcțiile cognitive și de memorare. La nivel funcțional
rezultatele sunt echivalente cu identificarea unei modalități de vindecare a bolii Alzheimer.
Rezultatele obținute sunt remarcabile, nu numai pentru că boala Alzheimer se manifestă din ce în ce mai des în cazul persoanelor de vârste înaintate, ci și pentru că tratamentele disponibile nu oferă o îmbunătățire notabilă a stării pacienților. În iulie 2018 un studiu realizat asupra pacienților a demonstrat că noul medicament pentru Alzheimer numit LMTX nu aduce decât un avantaj minim pentru tratarea bolii. După aceea a fost lansat un alt medicament care trebuia să prevină acumularea plăcilor de amiloid, unul dintre simptomele caracteristice ale maladiei, dar a dat greș încă din faza de testare clinică, iar în urmă cu numai 2 luni cel mai nou medicament numit Verubecestat care avea drept scop prevenirea formării proteinelor de amiloid nu a trecut testele clinice pentru că efectul lui era similar cu al pastilelor placebo.
Rezultatele UCLA nu se datorează unui medicament miraculos
Ceea ce au descoperit cercetătorii de la UCLA nu reprezintă o nouă procedură medicală sau o formulă specială pentru un alt medicament, ci un protocol care se limitează la modificări ale stilului de viață, menite să optimizeze parametrii din punct de vedere metabolic, de exemplu nivelul de inflamare și rezistența la insulină, care sunt de obicei conectați cu boala Alzheimer.
Participanții la studiu au primit consiliere pentru a-și crea un meniu zilnic care să includă 3-4 porții de legume, au exersat tehnici de reducere a stresului, s-au odihnit atât cât trebuie și au făcut mișcare.
Cel mai des menționat „efect secundar” a fost scăderea în greutate
Acest studiu nu este remarcabil numai pentru rezultatele uimitoare care au fost obținute, ci și pentru că s-a reușit tratarea unei boli cronice, extrem de complexe. Deși s-a încercat intens să se identifice baza moleculară a maladiei Alzheimer și să se găsească terapii eficiente și medicamente care să o vindece, succesul a fost mereu foarte limitat până în momentul în care a avut loc acest studiu.
În opinia cercetătorilor situația este similară cu lupta împotriva diabetului sau a bolilor cardiace pentru că, deși există medicamente pentru a ține aceste afecțiuni sub control, toate au efecte secundare și nu s-a găsit o vindecare. Oamenii de știință de la UCLA au recunoscut dificultățile cu care se confruntau și au decis să aplice o abordare foarte diferită de ceea ce se încercase până atunci.
Pornind de la premiza că boala Alzheimer este o manifestare a unui sistem complex aflat în dezechilibru, au încercat să optimizeze sistemul, în loc să trateze manifestările punctuale. Cu alte cuvinte au lăsat deoparte cercetările complicate din zona moleculară și s-au focalizat pe organism ca întreg. Nu se poate spune exact cum a funcționat intervenția lor, dar la nivel celular rezultatele pozitive s-au făcut remarcate rapid.
Nu este o metodă complet nouă pentru că se știa deja că intervențiile la nivelul stilului de viață pot ține sub control bolile cardiace, diabetul sau hipertensiunea arterială. Din păcate aceste abordări nu au foarte mult succes pentru că majoritatea persoanelor consideră că este mai ușor să ia o pastilă în fiecare zi. O altă dificultate este determinată de faptul că modalitatea clasică de tratament este cea prin intermediul medicamentelor, iar specialiștii se orientează în primul rând spre pastile și de-abia după aceea asupra stilului de viață.
Este nevoie de consiliere și educare pentru a permanentiza efectele pozitive
În următorii 30 de ani se preconizează o triplare a numărului de cazuri de Alzheimer, așa că informarea adecvată asupra stiluui de viață benefic devine esențială. Diabetul și celelalte boli cronice vor avea o evoluție similară, iar încercarea de a stopa aceste probleme doar cu ajutorul medicamentelor nu va fi suficientă. Vestea bună este că schimbarea stilului de viață poate trata simultan mai multe afecțiuni, spre deosebire de medicamente, care sunt prescrise separat pentru fiecare problemă de sănătate.