MS amana achizitionarea celor 5 sisteme de chirurgie robotica
Sănătate · Stiri / 08.07.2009

Ministerul Sanatatii nu va achizitiona cele 5 sisteme de chirurgie robotica pana ce specialistii nu vor demonstra oportunitatea si utilitatea acestora.

Toate achizitiile de echipamente sau aparatura medicala derulate de catre Ministerul Sanatatii se realizeaza numai pe baza cererilor venite din partea unitatilor sanitare si a nevoilor identificate de catre specialistii din comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii care au obligatia de fundamenta, din punct de vedere medical, tehnic si economic, necesitatea solicitarilor.

Achizitia sistemelor de chirurgie robotica nu a facut exceptie de la regula, astfel ca aceasta a fost solicitata de catre membrii Comisiei de Medicina Minim Invaziva, condusa de catre prof. dr. Lazar Fulger si de catre prof dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurigie Generala si Transplant Hepatic. De altfel, in cadrul primului simpozion de chirurgie robotica, desfasurat, in luna iunie 2009 la Bucuresti, atat dl profesor Popescu, cat si o serie de specialisti din Romania si strainatate au apreciat public valoarea si necesitatea utilizarii robotilor chirurgicali.


In Romania mai exista doua sisteme chirurgicale asistate robotic: unul la Institutul Fundeni - Centrul de Chirurigie Generala si Transplant Hepatic si altul la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti – Sectia cardiaca si a vaselor mari. Din ianuarie 2008, cand s-au efectuat primele interventii robotice si pana in martie 2009, in Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic s-au realizat peste 200 de operatii cu sistemul chirurgical daVinci, acest fapt dovedind ca noua tehnologie a fost adoptata si implementata cu succes.


In Europa, ca si in lume, de altfel, numarul de roboti este in crestere, reflectand tendinta evidenta ca acest tip de chirurgie sa devina chirurgia viitorului. Astfel, tarile dezvoltate au un numar important de roboti, dupa cum urmeaza: Italia 39, Franta 23, Germanie 25, etc. Si alte tari, de dimensiuni mai reduse, au insa roboti in numar din ce in ce mai mare: Belgia 22, Cehia 8, Suedia 12, Grecia 6. Dintre vecinii nostri, Bulgaria are 1 robot utilizat cu succes in orasul Plevna.

Costul mediu al unei proceduri chirurgicale robotice, incluzand materialele necesare acestei interventii, este de 9000 RON (aprox. 2000 euro). Pentru comparatie, interventiile echivalente, efectuate pe cale laparoscopica, costa 2500- 4000 RON.
Fondurile provin din veniturile proprii ale MS, respectiv din taxa de viciu. Acestea nu afecteaza bugetul actual al spitalelor, ca urmare achizitia nu influenteaza activitatea vreunei unitati sanitare. De altfel, fondurile din taxa de viciu nici nu pot fi utilizate in alt scop. Taxa de viciu a fost destinata, prin Legea 95/2006, pentru investitiile pe care ministerul doreste sa le realizeze in echipamente medicale sau aparatura. Mai mult, MS pierde aceste fonduri daca nu le utilizeaza.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro