Microundele distrug vitaminele din alimente
Sănătate · Stiri / 05.04.2006



Alimentele preparate sau incalzite la cuptorul cu microunde isi pierd din valoarea biologica. Cele mai sensibile sunt legumele si fructele bogate in vitamina C, dar si laptele, din care se pot distruge si alte vitamine. Potrivit unor studii facute de cercetatori japonezi, jumatate din vitamina B 12 din lapte si carne se pierde in numai sase minute la microunde. Legumele isi pierd antioxidantii Gatitul la cuptorul cu microunde distruge nutrientii din legume, arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatori de la Consiliul spaniol de cercetari stiintifice CEBAS-CSIS, publicat in "Journal of the Science of Food and Agriculture". Preparate la microunde, legumele precum broccoli pierd aproximativ 90% din antioxidantii cu rol impotriva cancerului, fata de 8%, daca ar fi fierte dupa metoda traditionala, sustine dr. Cristina Garcia-Viguera, coautor al studiului. "Vitamina C este foarte sensibila si poate fi distrusa prin prelucrarea termica", spune dr. Elena Mircea, nutritionist la Spitalul CF 2 din Capitala. Vitamina B 12 este un alt nutrient care poate fi distrus de microunde. Studii japoneze arata ca sase minute sunt suficiente pentru a distruge jumatate din vitamina B 12 din produsele lactate si din carne, cu mult peste cat s-ar pierde daca s-ar folosi alte modalitati de preparare. Laptele bebelusilor nu se incalzeste la microunde Reincalzirea laptelui matern la cuptorul cu microunde poate distruge o parte din anticorpii care apara organismul bebelusului de boli, indica un alt studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford si aparut in publicatia "Pediatrics". Incalzirea laptelui pentru bebelusi la microunde este o practica periculoasa, deoarece sticla poate sa fie calda, dar lichidul sa fie fierbinte si sa-l arda pe micut, avertizeaza totodata cercetatori de la Universitatea din Minnesota. "Microundele incalzesc produsul din centru spre margine, in timp ce, prin fierbere, alimentele se incalzesc de la periferie spre centru, ceea ce constituie un mod de preparare care nu este natural. Carnea de pui preparata la cuptorul cu microunde nu se inchide la culoare, cum ar fi normal, ci ramane tot alba", explica specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro