Marea, contraindicata copiilor sub 2 ani
Sănătate · Stiri / 03.08.2006



Copiii foarte mici fac fata greu schimbarilor de temperatura si de mediu, afirma specialistii in pediatrie. Ei sunt de parere ca este preferabil ca micutii sub 2 ani sa nu fie dusi la mare, fiindca exista riscul sa se imbolnaveasca destul de grav. Daca totusi nu rezistati tentatiei de a va lua copilul in vacanta, expertii va recomanda s-o faceti mai degraba spre sfarsitul sezonului si sa aveti mare grija la igiena, pentru a evita cele mai frecvente probleme care ar putea sa apara: cele digestive.

Un risc asumat de parinti

Baile de soare au fost considerate, pana acum cativa ani, "sanatate curata", datorita faptului ca vitamina D, atat de necesara dezvoltarii oaselor, se sintetizeaza in piele, numai in prezenta luminii. Acum, din cauza reducerii stratului de ozon si a amplificarii radiatiei solare, medicii afirma ca este preferabil ca micutii sa intre cat mai putin in contact cu razele ultraviolete de la malul marii.

Nu va amagiti cu gandul ca tineti copilul la umbra, fiindca razele nocive sunt reflectate de nisip sau apa. "Copilul sub 2 ani are o piele foarte sensibila, iar contactul cu soarele poate fi nociv. Un sejur la mare pentru un copil atat de mic este un risc asumat de parinti.

Bebelusul trebuie plimbat numai dimineata, iar expunerea la razele soarelui se face treptat. Trebuie sa aveti grija ca micutul sa nu stea prea mult timp pe aceeasi parte, deoarece, in cazul unui sugar, arsurile apar rapid, provocand leziuni", spune profesor doctor Dumitru Oraseanu, presedintele Comisiei de Pediatrie si Neonatologie din Ministerul Sanatatii.

Spitalele, pline de copii imbolnaviti la mare

Problemele cel mai frecvent intampinate de parinti cand merg cu copiii la mare sunt enterocolitele si enterovirozele, cauzate si de conditiile precare de pregatire a hranei. Simptomele enterocolitei sunt febra foarte mare, varsaturi si diaree. "Nu exista vara in care spitalele sa nu se umple de copii imbolnaviti pe litoral. In general, micutii fac viroze digestive.

Cu cat varsta lor este mai scazuta, cu atat riscul de imbolnavire creste. Trebuie tinut cont ca, in cazul unui bebelus, enterocolita evolueaza rapid ducand la complicatii severe si la deshidratare. In cazul aparitiei unor astfel de probleme, bebelusii trebuie dusi de urgenta la spital, pentru a fi tratati", atrage atentia Florea Iordachescu, profesor de pediatrie, director medical la Spitalul de urgenta pentru copii "M.S. Curie".

Un alt risc grav la care este expus un copil din cauza soarelui este aparitia cancerului de piele la maturitate. "Prea mult soare modifica structura pielii, dilata vasele de sange si poate produce eruptii alergice, mai ales daca sugarul sufera de dermatoze sau eczeme", adauga Dumitru Oraseanu.

Vitaminele, preferabile expunerii solare

"Comunicarile recente ale Academiei Americane de Pediatrie atrag expres atentia asupra protejarii pielii copiilor de pana la 2 ani, recomandandu-se administrarea de vitamina D3 in locul expunerii la soare. Protejarea de actiunea razelor solare cu diverse creme trebuie sa se faca nu numai la mare, ci si la munte", spune pediatrul Florea Iordachescu.

O alta problema cu care se confrunta parintii in perioada sejurului pe litoral este agitatia copilului. "Un procent de 60% dintre copii sunt mai agitati in climatul marin", atrage atentia conf. dr. Dumitru Oraseanu. Dupa cum afirma specialistii, o stare de agitatie mai accentuata a bebelusului depinde in foarte mare masura de caracteristicile comportamentale manifestate si pana atunci si de cum suporta schimbarea de mediu.

Un copil sensibil si nervos va fi cu mult mai agitat la mare. Medicii va mai recomanda sa evitati schimbarile mari de temperatura, intr-un timp scurt, care pot dauna unui sugar. "Astfel, daca v-ati petrecut o parte din concediu la munte, nu este recomandabil sa mergeti direct la mare, pentru ca organismul micutului nu va avea timp sa se obisnuiasca cu schimbarea de temperatura", este de parere medicul Florea Iordachescu.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro