Legumele au rol benefic pentru astmatici
Apigenina, un glicozid de natura flavonica si se gaseste in plante, fructe si legume reduce numarul anticorpilor asociati cu astmul si alte alergii, potrivit unui studiu efectuat deocamdata pe soareci
Rezultatele cercetarii sugereaza ca o dieta bogata in aceste flavonoide poate oferi protectie, reducand riscul de aparitie a astumului si altor alergii cauzate de anticorpii IgE, un tip de imunoglobuline produse de organismul uman. "Apigenina poate inlatura simptomele si chiar sa protejeze impotriva bolilor alergice", afirma Satomi Yano, coordonatorul studiului. Expertii sustin ca daca alimentele bogate in flavonoide, cum ar fi telina si patrunjelul produc deseori reactii adverse, este recomandabila substituirea acestora cu suplimentele nutritive care sa aduca acest aport de flavonoide. Experimentul s-a realizat prin inlocuirea dietei normale administrate soarecilor cu suplimente de apigenina timp de doua saptamani si masurarea unor markeri de inflamatie (IgE, IgG, IgM, IgA si citochina).Sistemul imunitar produce cel putin cinci tipuri de imunoglobuline (anticorpi)-IgA, IgD, IgE, IgG si IgM. Principala imunoglobulina care participa la reactiile alergice este IgE. In urma celor doua saptamani s-a constatat o reducere pana la 50% numai a numarului de anticorpi IgE, comparativ cu celalalt grup testat, dar care nu a primit suplimente cu flavonoide. "Anticorpii IgE sunt un tip de imunoglobuline produse de organismul uman care sunt implicati in reactiile alergice, precum alergiile sezoniere, cele alimentare, astm si anafilaxie (reactie alergica severa), sustin expertii. Cele mai bune surse de anpigenina le poti intalni in alimente precum: mere, fasole boabe, broccoli, telina, cirese, struguri, praz, ceapa, patrunjel si rosii, precum si bauturile cu extract de plante (ceaiul si vinul).