Lasati-va de fumat cu fructe si legume
Sănătate · Stiri / 26.08.2005

Multi nu se lasa de fumat de teama ca se vor ingrasa. Partial adevarat. Deoarece printr-un stil alimentar echilibrat, ex-fumatorii isi pot pastra silueta, dar mai ales isi protejeaza sanatatea. Fumatorii sunt, in general, persoane mai slabe comparativ cu nefumatorii. Mecanismul este urmatorul. Nicotina favorizeaza reducerea rezervelor adipoase. Mai mult, ea inhiba secretia de insulina, respectiv sinteza celulelor grase. Aceasta particularitate, specifica fumatorului, ii provoaca acestuia o scadere a poftei de mancare si, implicit, a greutatii, prin pierderea masei de grasime. In paralel, nicotina este responsabila de cresterea consumului energetic. De exemplu, fiecare tigara inseamna un consum energetic de 6% de-a lungul a doua ore. Se intelege ca renuntarea la fumat este insotita de o crestere a masei de tesut adipos. Mai trebuie notat ca, in momentul reechilibrarii nivelului de insulina, dupa abandonarea fumatului, revine si placerea pentru gustul dulciurilor. Alt pericol pentru silueta. Dar problema este cate kilograme dobandeste o persoana care se lasa de fumat.
STUDII. Numeroase studii realizate in ultimii ani au avut ca tinta explicarea fenomenului prin care ex-fumatorul ia in greutate. Potrivit unui studiu realizat cu ajutorul a 1.000 de subiecti, pe o perioada de 10 ani, pericolul supraponderalitatii la ex-fumatori nu-i chiar atat de mare pe cat s-a crezut initial. Astfel, s-a stabilit ca, dupa ce renunta la viciu, barbatii iau in medie 2,8 kilograme, iar femeile, 3,8 kilograme. Dupa un an de abstinenta, 56% dintre barbati si 48% dintre femei au luat 3 kilograme, 22% dintre barbati si 27% dintre femei, intre 3 si 8 kilograme, iar 12% dintre barbati si 11% dintre femei, intre 8 si 13 kilograme. De mentionat ca pentru 9,8% dintre barbati si 13,4% dintre femei, cresterea in greutate a fost de peste 13 kilograme. Concomitent cu acest studiu, alte cercetari arata ca 30% dintre ex-fumatori au norocul sa nu ia nici un kilogram.
STIL. Fumatorul care decide sa renunte la fumat trebuie sa-si reconsidere stilul de alimentatie. La mesele principale, privilegiate vor fi legumele si fructele proaspete. Iar intre mese, in loc de chipsuri, isi va astampara foamea tot cu fructe, legume, dar si cu ceaiuri neindulcite.
RECOMANDARI
Nutritionistii compara decizia de a renunta la fumat cu cea a adoptarii unei diete de slabit. Este o perioada in care nu numai stilul alimentar, dar si stilul de viata trebuie modificat. Aceste persoane vor bea mai multe lichide
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro