Lactatele si hipertensiunea
Sănătate · Stiri / 10.07.2006

Un consum ridicat de produse lactate, in special cele degresate, ajuta la scaderea tensiunii, sugereaza un nou studiu

Expertii nu stiu cu siguranta de unde anume se trage acest beneficu, insa sustin ca produsele lactate cu un continut scazut de grasime pot constitui un component crucial pentru o dieta sanatoasa. "Daca esti un impatimit al lactatelor, fii atent la continutul de grasime. Acestea s-ar putea sa fie mult mai sanatoase decat lactatele in care continutul de grasimi saturate este foarte ridicat", sustine Dr Luc Djousse, coordonatorul studiului. Prin experimentul de fata s-a urmarit identificarea unei legaturi (daca aceasta exista) intre consumul de lactate (branza, iaurt, lapte) si tensiunea arteriala in cazul a 4797 de voluntari. Acestia au fost impartiti pe 4 grupe, in functie de cantitatea de lactate consumata. Cei care au avut un consum ridicat sustin ca au servit lactate de trei ori pe zi, pe langa o jumatate de portie servita de cei cu un consum minim. Tensiunea arteriala sistolica s-a dovedit a fi cu 2,6 mm col Hg mai mica la pacientii cu un consum ridicat de lactate, comparativ cu celelalte grupe. Tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe Insa cand continutul de grasimi saturate a fost luat in considerare, efectele lor benefice asupra tensiunii arteriale s-au constatat numai la grupele care au consumat un minim de lactate nedegresate. "Asocierea consumului de lactate cu nivelul tensiunii arteriale a fost in special pentru persoanele care au cosumat lactate cu un continut scazut de gasimi saturate. Stim cu siguranta ca acest tip de grasime este nociv pentru sanatate si trebuie evitat pe cat posibil", sustine Samantha Heller, nutritionista la Centrul Medical al Universitatii New York.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro