Insulina fara injectii
Insulina orala i-ar putea scapa pe diabetici de injectii. Administrata sub forma unor capsule, aceasta ar putea fi utila in special micutilor cu diabet, care au fobie de ace.
Noul produs va fi prezentat la Chicago, la un congres al Asociatiei Americane de Diabet (ADA), cea mai mare organizatie de acest tip din lume. Aceasta forma noua de insulina, inventata de britanici, ar putea fi chiar mai eficienta decat cea care se inhaleaza, arata publicatia „The Times”.
Acidul din stomac nu va distruge insulina din capsule
Capsulele in care este stocata insulina vor rezista acidului din stomac si vor trece direct in intestinul subtire, unde se vor dizolva.
Absorbtia prin peretii intestinali va fi eficienta datorita combinatiei dintre insulina si alte substante. Produsul va fi transportat catre ficat, unde se vor crea depozite, ce vor fi folosite de organism in functie de nevoile sale.
Cercetatorii amintesc ca insulina este, de fapt, o proteina pe care in mod normal stomacul o digera. De cativa ani, specialistii au incercat sa gaseasca o molecula care sa reziste sucului gastric.
„Cand diabetul de tip 2 evolueaza, pacientii au dificultati in a trece pe insulina injectabila. Multi incep sa scape boala de sub control, iar riscurile pe termen lung sunt mari”, a spus Glen Travers, presedinte executiv al Comisiei de Diabetologie. Cercetatorul spera ca produsul sa-i ajute mai mult pe oameni sa controleze boala si sa-i evite complicatiile.
Eficienta pentru oamenii foarte activi, dar si pentru varstnici
Pentru a controla cu succes nivelul de glucoza din organism, doza de insulina orala ar trebui luata de doua ori pe zi, inainte de micul dejun si la cina, mai spun specialistii.
Cu acest tip de insulina, pacientii se vor simti mult mai confortabil si nu vor trebui sa se ingrijoreze in privinta dozajului (in cazul insulinei inhalatorii, dozele sunt mai greu de controlat).
Produsul va fi eficient mai ales in cazul copiilor de 2-3 ani, care suporta mai greu injectiile, dar si pentru varstnicii cu paralizii ori pentru oamenii foarte tineri si foarte activi, care nu vor sa piarda timpul cu administrarea tratamentelor.
Deocamdata insa, este vorba numai despre un studiu-pilot, facut pe 16 subiecti, ceea ce inseamna ca ar mai putea dura cel putin cinci-zece ani pana cand acest tratament va deveni valabil.