Ingrijeste-ti corect gingiile
Sănătate · Stiri / 27.02.2007



Este normal ca gingiile sa iti sangereze in timpul periajului daca apesi excesiv sau daca periuta este mult prea dura. In acest caz, medicii stomatologi recomanda sa iti perii dintii cu mai multa grija.

Cand sangerarea apare in timpul zilei fara o explicatie, s-ar putea ca gingia sa fie taiata ori inflamata. Inflamarea gingiilor (gingivita) poate fi cauzata de prezenta placii bacteriene pe dinti.

Lucrarile dentare prost facute pot provoca sangerari

Potrivit stomatologilor, gingivita afecteaza 80% dintre copii sau tineri. Daca placa bacteriana nu este indepartata nici prin periajul zilnic, nici prin detartraj acesta se transforma in tartru. In timp, gingivita se poate agrava, generand o afectiune a gingiilor si a oaselor, numita parodontita. Aceasta se intalneste mai mult la adulti si varstnici.


"In acest caz, sangerarea este o problema minora. Alte simptome sunt mai deranjante: mobilitatea dintilor, retractia gingiei, atrofia alveolara", precizeaza doctorul stomatolog Valentina Boboc.

Aceasta mai atrage atentia ca sangerarile gingivale mai pot aparea si in cazul lucrarilor deficitare facute la dantura sau al obturatiilor inadecvate. In situatii mult mai grave, sangerarea gingiei poate fi un simptom in afectiuni precum diabetul, leucemia sau sindromul Down.

"Bolnavii de inima iau anumite medicamente ce pot produce sangerari gingivale. Si femeile insarcinate pot avea astfel de sangerari produse de schimbarile hormonale. Procesul este insa reversibil in cazul lor", precizeaza stomatologul Cosmin Ulman.


Pentru a observa din timp si a trata posibile afectiuni care produc sangerarea gingiilor este necesar un control la stomatolog la sase luni. Daca sangerarea are o cauza locala si nu una mai grava (diabet, leucemie), stomatologul va face initial detartraj.

"Pe langa igienizare si detartraj, la nevoie se recomanda si tratament cu antibiotice si antiseptice (local sau general)", completeaza medicul Valentina Boboc.

Amanarea vizitei la doctor poate duce la agravarea problemei. "Daca sangeram foarte mult, avem o igiena defectuoasa, posibilele deschideri in gingie se pot suprainfecta. Daca pacientul sta luni intregi fara tratament, este posibil ca osul de dedesubt sa fie afectat si sa apara mobilitati ale dintilor", avertizeaza stomatologul Cosmin Ulman. In astfel de cazuri, in care parodontita este grava, se poate ajunge inclusiv la interventii chirurgicale.


RECOMANDARI

Renunta la tigari, mergi la stomatolog!

> Fumatul poate sa agraveze sangerarea gingiilor, motiv pentru care specialistii recomanda evitarea tigarilor.

> Nu ar trebui sa-ti fie jena sa mai apelezi o data la doctor daca lucrarea facuta la un dinte iti provoaca disconfort sau chiar iti raneste gingia.

> Iti poti opri sangerarea prin aplicarea unui tampon de vata inmuiat in apa rece direct pe gingii.

> Daca observi ca sangerarea apare dupa ce ai inceput sa iei un medicament, anunta imediat medicul care te ingrijeste.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro