Importanta cerealelor integrale
Sănătate · Stiri / 01.03.2006

Compania Nestl

Bobul integral reprezinta intreaga parte comestibila a cerealelor si este alcatuit din: germenul (partea interioara), endospermul (stratul din mijloc) si coaja (stratul exterior). Spre deosebire de cerealele rafinate care contin doar endospermul, cele integrale cuprind intreaga parte comestibila a cerealelor.

Ca si fructele si legumele, cerealele integrale au un continut important de substante nutritive esentiale (antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si proteine), care confera numeroase beneficii pentru sanatate. In plus, carbohidratii complecsi, fibrele si proteinele din cereale integrale incetinesc eliberarea de energie in organism, fiind o sursa de "combustibil" pentru intreaga zi.

"Incluse in categoria alimentelor functionale inca din sec. V I.Cr., cerealele integrale erau recomandate de Hipocrate pentru efectul benefic la nivel intestinal. Cercetarile mai recente au confirmat importanta fibrelor din cerealele integrale in prevenirea cancerului de colon, reducerea riscului bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat. Pentru adultii sanatosi ratia recomandata de fibre este in medie de 30g/zi, din care jumatate este benefic sa provina din cereale integrale.", a explicat Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".

Prin consumul de cereale integrale se poate obtine un efect pozitiv asupra sanatatii consumatorilor. Studiile arata ca in tara noastra 68% din populatie nu consuma niciodata cereale la micul dejun, in timp ce 23% nu au auzit niciodata de cereale si de efectele lor benefice. Comparativ, un roman consuma, in medie, 280g de cereale anual, in timp ce un european consuma 2 pana la 9 kg de cereale pe an. (ROMNIBUS, octombrie 2005).

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro