Hepatita B si noile ghiduri de tratament – dezbatute la Congresul National de Hepatologie
Hepatita cronica B, problemele ei specifice in Romania si ghidurile recente de tratament care ofera bolnavilor accesul la terapii eficiente de ultima ora au fost teme dezbatute cu prioritate la al 18-lea Congres National de Hepatologie al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF).
La conferinta de presa organizata de compania Bristol-Myers Squibb Romania in cadrul congresului, profesorul Mihai Voiculescu - presedintele ARSF - alaturi de profesorul Alfredo Alberti din Italia, profesorul Cihan Yurdaydin din Turcia si profesorul Harry Janssen din Olanda au vorbit despre prevalenta hepatitei B in Europa si in Romania, despre rezistenta virusului la tratamentele clasice, despre importanta diagnosticarii bolii si alegerii celor mai eficiente tratamente pentru ca infectia cronica sa nu evolueze catre stadiile avansate ale bolii sau complicatii - in principal ciroza sau cancer hepatic.
Unul dintre tipurile de hepatita cronica potential severe si agresive este cel determinat de virusul hepatitei B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.
Hepatita cronica B ridica probleme de sanatate publica in intreaga lume, dar in special in Europa si Orientul Mijlociu, unde se estimeaza ca in viitorul apropiat numarul celor infectati sa creasca tot mai mult. Din nefericire, majoritatea pacientilor raman nediagnosticati si netratati, situatie ce duce la majorarea costurilor legate de tratamentul complicatiilor si la inmultirea deceselor prin cancer hepatic si ciroza. Statisticile arata ca in Europa si Orientul Mijlociu, 10 millioane de oameni traiesc cu hepatita cronica B. Dintre acestia - doar 10 la suta au fost diagnosticati, iar dintre cei diagnosticati, doar 10% primesc un tratament. In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sunt infectati cu virusul hepatitei cronice B si ca urmare sunt supusi riscului potential de progresie a bolii.
Principalul obiectiv al tratamentului hepatitei cronice B este reducerea incarcaturii virale din sange pana la un nivel nedetectabil. Acest deziderat poate fi realizat prin utilizarea de medicamente antivirale care blocheaza rapid si sustinut procesul de replicare a virusului. Pana la 60% dintre pacienti pot dezvolta rezistenta la unele medicamente antivirale actuale. Acum, insa, exista disponibile medicamente care sunt asociate cu o rezistenta scazuta la tratament. Aceste medicamente pot ajuta pacientul sa mentina incarcatura virala nedetectabila si pot oferi o strategie sustinuta si eficienta de management al bolii.
Recent, Ministerul Sanatatii Publice a aprobat noile ghiduri de tratament pentru hepatita cronica B. Acestea ofera pacientilor romani o potentiala sansa de a urma gratuit cele mai noi terapii antivirale orale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 25% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B vor dezvolta cancer hepatic.
Cu acest eveniment organizat in cadrul celui de-al 18-lea Congres National de Hepatologie, se continua campania de informare despre hepatita cronica B, lansata in primavara acestui an de Ziua Mondiala a Hepatitei – marcata si la noi in tara.
Campania pentru constientizarea hepatitei cronice B vrea sa atraga atentia populatiei ca virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul imunodeficientei umane (HIV), care determina maladia SIDA. Hepatita cronica B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia acum de tratamente actuale, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.