Grasimea de pe burta, foarte periculoasa
Sănătate · Stiri / 30.07.2007



Grasimea de pe abdomen este mai periculoasa decat cea de pe umeri, solduri ori coapse, avertizeaza medicii. Studiile au demon-strat ca acumularea grasimii predominant in regiunea abdominala reprezinta un risc mai mare pentru bolile cardiovasculare, afectiuni care se regasesc la peste jumatate din populatia Romaniei.

Dintre aceste boli, cele mai periculoase sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si atacul ischemic (reducerea fluxului de sange de la nivelul creierului).

„Tesutul gras din aceasta zona ajunge direct in ficat si ii modifica functiile. De asemenea, secretia de colesterol va fi mai mare, iar sangele se va coagula mai repede, ceea ce va duce la aparitia cheagurilor care blocheaza vasele de sange”, explica cardiologul Ionel Bratu.



Diabetul, una dintre posibilele complicatii

In ultimii ani, s-a dovedit ca distributia grasimii in organism este foarte importanta si ca cea mai periculoasa forma de obezitate este cea de tip masculin, care se manifesta prin depunerea grasimilor pe burta. „Cele mai intalnite complicatii ale acestui tip de obezitate sunt diabetul si tulburarile cardiovasculare”, explica endocrinologul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon din Bucuresti.

Medicii spun ca grasimea de pe abdomen este foarte activa din punct de vedere metabolic si se asaza mai usor pe vase, ingustandu-le. In schimb, grasimea de pe solduri, coapse sau umeri este mai inerta si mai putin periculoasa.


„Prin grasimea abdominala se elibereaza si o serie de acizi grasi liberi, substante deosebit de periculoase, ce tulbura secretia de insulina”, detaliaza diabetologul Eduard Adamescu, de la Spitalul Malaxa din Bucuresti.

Stresatii au abdomenul mai voluminos

Specialistii au observat ca la persoanele care se ingrasa mult in regiunea abdomenului exista si o cantitate mai mare de cortizol in sange (n.r. - cortizolul este hormonul stresului, dar are un rol important si in metabolismul lipidelor).

Pentru a scapa de acest tip de grasime, rolul cel mai important il au exercitiile fizice. „Dezvoltarea muschilor abdominali este chiar mai importanta decat dieta”, sugereaza nutritionistul si diabetologul Eduard Adamescu.


Grasimea abdominala poate fi eliminata si prin interventii chirurgicale, insa acestea sunt riscante si implica anestezie. Grasimea din jurul abdomenului poate fi determinata prin masurarea circumferintei taliei. La barbati, aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 94 de centimetri, iar la femei sa nu depaseasca 80 de centimetri.

La pacientii care pierd in greutate in aceasta regiune a corpului s-a observat si o reducere a grasimii din jurul organelor interne. Chiar si o scadere de 5%-10% a greutatii corporale poate ameliora nivelul trigliceridelor, „colesterolului rau”.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro