Fructele infrunta carnea in lupta cu cancerul
Sănătate · Stiri / 26.03.2007



Starile prelungite de astenie, anemia, scaderea brusca in greutate pot fi semnele unor boli dificile, cum este cancerul. Ca sa nu ajungeti in ultima faza la doctor, faceti-va analizele de rutina. De baza este hemograma, o investigatie ce arata toate caracteristicile sangelui.

Un rol important in stoparea dezvoltarii tumorilor canceroase, chiar si in cazul persoanelor predispuse genetic, il joaca si hrana. Chirurgul Tudor Marinescu de la Spitalul „Cantacuzino” din Bucuresti lamureste toate acestea.

Alimentatia tine in frau cancerul

Chiar daca ati avut in familie rude de gradul intai bolnave de cancer si sunteti genetic predispusi, asta nu inseamna ca nu puteti face nimic pentru a preveni. Printr-o alimentatie adecvata, combinata cu sport, puteti tine in frau cancerul, mai ales cel gastric, intestinal ori de colon.

„Este adevarat ca in organism exista gene care favorizeaza aparitia cancerului si gene supresoare, care impiedica acest proces, dar si alti factori sunt implicati in aparitia tumorilor. Este vorba despre cei alimentari si de cei de mediu”, explica medicul Tudor Marinescu.

Mesele neregulate, consumul exagerat de afumaturi, jambon, salamuri de porc ori vita si alte mezeluri va pot pune in pericol sanatatea. Organele vor fi suprasolicitate de toxine, iar daca sunteti si fumatori, riscurile cresc din cauza substantelor cancerigene pe care le asimilati. Sunt de preferat fructele si legumele, un consum moderat de carne si alimentele bogate in fibre.

Atentie la scaderile bruste in greutate

Alti factori predispozanti sunt virusurile (cancer de col uterin), pe care le puteti lua prin contacte sexuale neprotejate. Solutia este sa duceti un stil de viata sanatos si, periodic, sa va faceti analize de rutina.

„Pe roman, daca nu-l doare, crede ca este sanatos. Nu-si face nici macar analize banale, iar daca scapa cu bine de o interventie, nu mai trece pe la doctor in urmatorii opt ani”, a observat medicul Tudor Marinescu. Din aceasta cauza, chirurgii sunt pusi de multe ori in situatia de a trata pacienti cu tumori gigant.

„Vin in situatii extreme, cu tumori de zece kilograme, inclusiv pacienti tineri, de pana in 30 de ani. Ce-i determina sa apeleze pana la urma la medic: nu mai pot manca, scad in greutate cate 15 kilograme!”, atrage atentia chirurgul Tudor Marinescu.

Cazurile dificile presupun intre sase si noua ore de lucru in sala de operatie, riscurile sunt mai mari, iar pacientii se recupereaza mult mai greu. „Sunt si situatii in care nu se mai poate face nimic pentru acesti oameni”, avertizeaza chirurgul. Pentru a nu ajunge in astfel de situatii, doctorul recomanda controale medicale de rutina. „Nu poti sa vii la doctor cu 15 kilograme mai slab si sa spui ca asta nu te-a pus pe ganduri”, atrage atentia chirurgul.

Avantaj

Operatiile moderne va vindeca mai rapid

> Atunci cand bolnavii ajung in serviciile de chirurgie in stadii avansate, interventiile moderne, cum sunt endoscopia sau laparoscopia, nu mai pot fi practicate. Avantajul interventiilor minim-invazive tine de rata mai mica a complicatiilor si de o durata mai scurta de spitalizare.

> Si polipii gastrici pot fi tratati prin aceste tehnici moderne. Acestia reprezinta si un factor predispozant pentru cancerul de colon si pot aparea din cauza meselor neregulate, bogate in mezeluri afumate si alte alimente ce contin E-uri. „Pot fi depistati din vreme cu ajutorul endoscopiei.”

CV

Tudor Marinescu

Medicul caruia i-am cerut astazi parerea lucreaza la Spitalul „Cantacuzino” din Bucuresti, in apreciata clinica de Chirurgie
„I. Juvara” si ca asistent universitar la Catedra de Anatomie din cadrul UMF „Carol Davila”.

> a terminat Facultatea de Medicina din Bucuresti si face parte din generatia de medici tineri, avand numai 30 de ani.

> de aproape un an este implicat intr-un studiu despre neuropatie, o complicatie a diabetului care afecteaza simtul tactil al pacientilor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro