Femeile slabe, mai predispuse cancerului mamar
Sănătate · Stiri / 15.04.2010

Daca ai fost subponderala la varsta de sapte ani, riscul de a face cancer in viata adulta este mult mai ridicat, se arata intr-un studiu apaut astazi in publicatia Breast Cancer Research si citat de DailyMail.

Daca ai fost subponderala la varsta de sapte ani, riscul de a face cancer in viata adulta este mult mai ridicat, se arata intr-un studiu apaut astazi in publicatia Breast Cancer Research si citat de DailyMail.

 

Specialistii de la Institutul Karolinska din Stockholm au realizat un studiu pe un esantion de 6000 de femei - unele paciente cu cancer la san - pe care le-a impartit in trei grupuri in functie de greutatea corporala pe care au avut-o la varsta de sapte ani. Rezultatele au surprins cadrul medical, dupa ce au constatat ca tinerele subponderale la varsta de sapte ani au un risc mult mai ridicat de a dezvolta cancer la san cand ajung la menopauza.



De asemenea, fetele care la varsta de sapte ani au fost mai plinute sunt mai ferite de tumorile agresive care sunt foarte dificil de tratat.

"Este destul de ciudat ca un corp supraponderal in copilarie are capacitatea de a reduce riscul de cancer mamar, in vreme ce studiile spun ca atat greutatea corporala peste limita normala la nastere, cat si un indice de masa corporala ridicat in perioada adulta sunt factori de risc pentru cancerul de san", precizeaza Jingmei Li, coordonatorul studiului.

Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer la femei, statisticile aratand ca 1 din 9 femei pot dezvolta aceasta boala pe perioada vietii. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul mamar continua sa fie cel mai frecvent tip de cancer in Romania si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer, dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer. "
Cancerul de san reprezinta cel putin patru boli distincte. Nu putem trata pacientele la fel pentru ca ele nu au aceeasi boala. Evolutia bolii si tratamentul este complet diferit, in functie de prezenta sau absenta unor receptori pe suprafata celulei si care pot sa fie pozivivi sau negativi", avertizeaza medicul oncolog Alexandru Eniu de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca. 

 

Credit foto: DailyMail.co.uk 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro