Fara aer conditionat in camera copilului
Sănătate · Stiri / 29.06.2006




Barbatii suporta aerul conditionat mai bine decat femeile si copiii, al caror organism se adapteaza mai greu schim-barilor de temperatura.

Daca la femei nu este vorba despre o regula, copiii chiar au nevoie de o protectie sporita. Ei trebuie sa stea la o temperatura constanta, aparatul de racire putand fi pornit, insa nu la 22 de grade C, ci la 30 de grade C. Mai periculoasa decat climatizarea din incaperi este cea din autoturisme, trecerile de la rece la cald fiind mult mai bruste.

Sugarii, cei mai sensibili

Printre bolile care pot fi favorizate sau chiar provocate de aerul conditionat se numara nevralgiile, otitele si legioneloza, infectie rara, dar greu de tratat.

Cei mai protejati de aerul conditi-onat ar trebui sa fie copiii, deoarece organismul lor are o putere de adaptare mai mica decat cea a adultilor.

Asta nu inseamna ca in casa nu poate fi un aparat de climatizare. Temperatura incaperilor in care stau copiii este bine sa fie constanta, in camerele sugarilor fiind contraindicata instalarea aparatelor de climatizare.

„Daca totusi exista astfel de aparate, este de preferat ca temperatura sa fie, spre exemplu, de 30 de grade C, si nu de 22, asa cum se obisnuieste”, sugereaza dr. Calin Ciubotaru, medic generalist.

Rinite si urechi infundate

Adultii se imbolnavesc cel mai frecvent din cauza trecerilor bruste de la rece la cald si mai putin din cauza infec-tiilor cu legionella, o bacterie raspandita in special prin aparatele montate in marile institutii, in ale caror rezervoare de apa se poate dezvolta acest microorganism.

„Corpul este obligat sa functioneze la temperaturi inegale, iar nervii reactioneaza la acest stres si apar durerile puternice de cap”, explica Marian Negut, seful Catedrei de microbiologie de la UMF „Carol Davila” din Bucuresti.

In privinta infectiilor cu legionella, specialistii spun ca romanii sunt deocamdata feriti de aceasta afectiune. „In ultimii 25 de ani am avut un singur caz de legionella la un turist strain, precizeaza prof. dr. Emanoil Ceausu, infectionist la Spitalul „Victor Babes„, din Bucuresti.

Medicii de la cabinetele ORL spun, in schimb, ca vad aproape zilnic pacienti cu probleme din cauza instalatiilor de climatizare. „Sunt multe persoane cu rinite alergice, iar aerul conditionat le accentueaza aceste afectiuni, ducand si la complicatii, cum sunt sinuzitele sau otitele.

Pacientii se plang, de asemenea, si de senzatia puternica de „urechi infundate””, mentioneaza Elena Latcan, medic ORL la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti din Bucuresti.

Pentru a preveni eventualele probleme de sanatate, este bine sa nu va expuneti unor diferente de temperatura mai mari de zece grade intre exterior si interior.

Aerisiti camera inainte sa porniti aparatul

Aparatele de aer conditionat trebuie montate cat mai sus, iar fluxul de aer nu trebuie sa bata direct spre dumneavoastra

Aerul conditionat nu este unul oxigenat, de aceea este bine sa aerisiti camerele inainte de a da drumul instalatiilor de climatizare si sa deschideti ferestrele, din cand in cand, pe parcursul zilei.

Institutiile trebuie sa aleaga aparate prevazute cu filtre, astfel incat sa nu existe riscul transmiterii unor infectii.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro