Europa se ia la tranta cu obezitatea
Sănătate · Stiri / 08.11.2006



Europa se va confrunta cu o epidemie de obezitate la sfarsitul acestui deceniu. Asta va duce la cresterea costurilor alocate sanatatii si la regres economic, apreciaza expertii in sanatate, citati de Reuters.

Pentru a pune la punct o strategie de preventie, ministrii sanatatii si alti oficiali din sanatate, educatie, mediu, finante, din peste 53 de tari se vor reuni in aceasta luna la Istanbul (Turcia) si vor adopta o carta de lupta impotriva obezi-tatii.

Masurile de preventie vizeaza cresterea consumului de alimente sanatoase, incurajarea orelor de sport in scoli si imbunatatirea strategiilor de lupta in sistemul de sanatate.


Sute de milioane de obezi, peste patru ani

In Europa, aproximativ 23% dintre barbati si 36% dintre femei sufera de obezitate, iar un sfert dintre copii sunt supraponderali. "Daca nu facem acum ceva, vom avea 150 de milioane de adulti obezi si 15 milioane de copii in aceasta siutatie pana in 2010", spune medicul Francesco Branca de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Specia-listul avertizeaza ca obezitatea creste riscul diabe-tului, bolilor de inima, anumitor tipuri de cancere, ceea ce va duce si la cresterea costurilor pentru sanatate.


Lituania a interzis "junk-food"-ul in scoli

In Lituania, mancarea de tip "junk-food" (produse precum hamburgeri, snacks-uri etc.) a fost interzisa in scoli, dar cu toate acestea copiii continua sa consume astfel de alimente.

In Grecia, durata medie de viata a scazut in ultimii 10 ani, din cauza alimentatiei dezechilibrate, dupa cum arata cercetarile medicale, iar in America, una din sase per-soane (aproximativ 54 milioane de oameni) este prediabetica, prezentand un nivel de glicemie foarte ridicat.


Aceste persoane, apreciaza specialistii, nu constientizeaza gravitatea situatiei. Daca ar cunoaste complicatiile pe care le-ar putea aduce diabetul pe viitor, lucrurile ar sta altfel, sunt de parere expertii.

O masura de preventie ar fi monitorizarea atenta a persoanelor in urmatoarele situatii: antecedente de diabet in familie, depasirea greutatii normale, copii nascuti cu greutate peste 4 kilograme, hipertensiune ori colesterol crescut.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro