Eugen Nicolaescu sa scurteze procesul de obtinere a medicamentelor
Sănătate · Stiri / 14.07.2006



Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania i-a solicitat ministrului Nicolaescu scurtarea procesului de obtinere a tratamentului pentru aceasta categorie de bolnavi. Organizatia a atras atentia asupra pericolului agravarii acestei boli, din cauza accesului redus la medicamente.

Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania (ANBER) i-a adresat ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, o scrisoare deschisa, prin care solicita rezolvarea problemelor grave cu care se confrunta aceasta categorie de bolnavi. „In procedura de acordare a tratamentului medicamentos, sistemul este foarte greoi si indeparteaza pacientii de sistemul medical. Comisiile medicale care supervizeaza tratamentele persoanelor cu epilepsie prelungesc foarte mult procesul de obtinere a medicamentelor, cu costuri umane mari pentru cei cu epilepsie si cu o eficienta discutabila a procesului, avand in vedere faptul ca aceasta comisie evalueaza dosare. Consideram ca revizuirea unui tratament si modificarea acestuia in absenta persoanei si a istoricului medical al acesteia sunt extrem de discutabile“, se arata in scrisoarea deschisa a ANBER. Totodata, asociatia a semnalat faptul ca pacientii cu epilepsie nu au obligativitatea de a vizita medicul neurolog la intervale regulate, fapt care duce la situatii in care pacientii urmeaza acelasi tratament foarte multi ani, in conditii de eficienta redusa a tratamentului, fapt care implica o functionare sociala inadecvata a persoanei.


Prea putini neurologi
Asociatia i-a cerut ministrului sanatatii sa faca demersuri pentru cresterea numarului de medici neurologi atat pediatri, cat si pentru adulti. „In momentul de fata, o mare parte a medicilor neurologi sunt supraaglomerati, din cauza numarului mare de pacienti, fapt care reduce calitatea actului medical. In ceea ce priveste medicii neurologi pediatri, acestia sunt foarte putini, iar in unele locuri sunt inlocuiti de psihiatri, a caror pregatire medicala nu acopera in intregime investigarea, diagnosticarea si tratarea epilepsiei. Exista zone ale tarii unde oamenii trebuie sa strabata distante foarte mari pentru a ajunge la un medic neurolog pediatru. Acest lucru duce de multe ori la neprezentarea la medic si deci la netratarea epilepsiei la copii, fapt care nu face decat sa duca la cresterea numarului de persoane care necesita ocrotire sociala din partea statului“, se mai arata in documentul citat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro