Discriminare: Asistentele au tratamente gratuite. Medicii, nu!
Sănătate · Stiri / 03.05.2007



Asistentii si moasele, precum si familiile acestora vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite. De aceste facilitati nu se vor bucura insa si medicii, care au fost omisi din actul normativ, dintr-o neglijenta in serviciu a deputatilor.

 Asistentii si moasele, precum si familiile acestora, vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite. De aceste facilitati nu se vor bucura insa si medicii, care au fost omisi din actul normativ, dintr-o neglijenta in serviciu a Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor.


Parlamentarii au decis ca de asistenta medicala si medicamente gratuite sa beneficieze doar asistentii si moasele, excluzand medicii de la aceasta facilitate. Astfel, peste 300.000 de asistenti medicali si moase, la care se adauga si membrii de familie ai acestora, se vor bucura de tratamente gratuite. Medicii s-au aratat extrem de indignati fata de acest act de discriminare, sustinand ca, daca exista fonduri pentru sutele de mii de asistenti medicali si moase, cum de nu ar exista si pentru cei peste 30.000 de doctori din tara. Actul normativ care a provocat aceasta nedreptate este Legea nr. 89/2007, care aproba OUG nr.175/2005, cu abrogarea articolelor I si III din aceasta ordonanta. Potrivit OUG nr. 175/2005, articolele I si III, medicii si dentistii in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate. Singurul articol aprobat de Legea 89/2007, publicata in Monitorul Oficial din 11 aprilie a.c., este cel referitor la gratuitatile acordate asistentilor medicali si moaselor, in activitate sau pensionari, precum si familiilor lor. „Am discutat aceeasta problema in Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania si am decis sa facem o sesizare atat catre Ministerul Sanatatii, cat si catre Parlamentul Romaniei. Nu este admisibil ca tocmai cei care fac actul medical sa nu beneficieze de aceasta facilitate“, ne-a declarat dr. Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.


Omisiune din neatentie
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza, a afirmat ca problema gratuitatii asistentei medicale pentru medici se discuta de ani intregi. „Atat timp cat magistratii beneficiaza de medicamente si tratamente medicale gratuite, nu vad de ce medicii nu ar avea acest drept. Faptul ca s-au acordat aceste drepturi asistentilor si moaselor, iar doctorilor nu este o incercare de invrajbire a categoriilor sociale“, a precizat prof. dr. Mircea Cinteza. Referitor la nemultumirea medicilor, prof.dr. Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, a recunoscut ca a fost o omisiune legislativa. „Va trebui sa corectam acest lucru in cel mai scurt timp. O sa dam si medicilor aceleasi drepturi pe care le au asistentii. A fost o scapare la nivelul comisiei. Am avut discutii si cu ministrul sanatatii si am convenit ca trebuie sa reparam urgent aceasta deficienta. O sa se faca o ordonanta sau un proiect de lege, pentru ca asa e corect. A fost o neatentie, o neglijenta in serviciu. O sa-mi atrag toate fulgerele, desi cred ca raspunderea este colectiva“, ne-a declarat prof.dr. Mircea Ifrim.


La votarea legii nimeni nu a avut obiectii
Conform stenogramei sedintei din plenul Camerei Deputatilor, din 21 martie, nici un membru nu a avut nimic de obiectat pe marginea aprobarii Legii nr.89/2007. “Privind Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.175/2005, comisia a analizat acest proiect de lege si a facut o serie de amendamente. Consideram ca, prin promovarea acestui proiect de lege, imbunatatim asistenta medicala la nivelul intregii tari, asa incat va rugam sa votati in forma propusa de comisie“, a afirmat Mircea Ifrim in sedinta Camerei Deputatilor. Proiectul a fost votat in unanimitate, fara obiectii si observatii. Sedinta a fost condusa de Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, iar proiectul de lege a fost dezbatut in procedura de urgenta. Reprezentantul Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Petru Armean, a declarat in plen ca ministerul sustine amendamentele Comisiei pentru sanatate la aceasta ordonanta.


Stenograma dezbaterii în plenul Camerei Deputatilor din 21.03.2007

Domnul Eugen Nicolicea (vicepresedintele Camerei Deputatilor conduce sedinta): Trecem la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 175/2005 pentru modificarea unor acte normative care reglementeaza activitatea în domeniul sanitar. Potrivit prevederilor art. 115 din Regulament Camerei Deputatilor, acest proiect de lege urmeaza a fi dezbatut în procedura de urgenta. Conform prevederilor din Regulament, urmeaza sa trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Are cuvântul reprezentantul initiatorului.

Domnul Petru Armean (secretar de stat, Ministerul Sanatatii Publice): Domnule presedinte, Doamnelor si domnilor deputati, având în vedere ca de la aprobarea Ordonantei de Urgenta nr.175 a Guvernului si pâna la acest moment a intrat în vigoare Legea nr.95 privind reforma în domeniul sanitar, care abroga unele prevederi ale ordonantei, Ministerul Sanatatii sustine amendamentele propuse de Comisia pentru sanatate la aceasta ordonanta. Va multumesc.

Domnul Eugen Nicolicea: Va multumesc. Din partea comisiei.

Domnul Mircea Ifrim: Privind Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr.175/2005, comisia a analizat acest proiect de lege, a facut o serie de amendamente. Consideram ca prin promovarea acestui proiect de lege îmbunatatim asistenta medicala la nivelul întregii tari, asa încât va rugam sa votati, în forma propusa de comisie.
Domnul Eugen Nicolicea: Daca din partea grupurilor parlamentare doreste cineva sa ia cuvântul? Nu doreste nimeni. Conform articolelor 118 si 120 din Regulament, urmeaza sa aprobam timpul afectat dezbaterii acestui proiect de lege si invit biroul Comisiei pentru sanatate si familie, sesizata în fond, sa faca propunerile.

Domnul Mircea Ifrim: Propunem ca timpul de dezbatere sa fie de cinci minute, un minut pentru fiecare luare de cuvânt.

Domnul Eugen Nicolicea: Va multumesc. Supun aprobarii Camerei propunerile facute de biroul comisiei.

Cine este pentru? Împotriva? Abtineri? Cu unanimitate de voturi, propunerile comisiei au fost adoptate. Trecem la dezbaterea pe articole. Titlul legii. Obiectii, observatii? Nu exista. Adoptat. Articolul unic. Obiectii, observatii? Nu exista. Aprobat. Pozitiile 3, 4, 5, 6, nemodificate. Exista obiectii, observatii? Nu exista. Adoptate. Proiectul de lege ramâne pentru votul final.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro