Din nou, cafeina este asociata cu pierderea sarcinii
Femeile insarcinate care consuma cafeina se expun unui risc crescut de a pierde sarcina, arata rezultatele unui studiu recent efectuat.
Trebuie sa stii ca nu conteaza daca aportul de cafeina este asimilat din cafea, ceai, bauturi carbogazoase sau ciocolata calda. Ceea ce conteaza de fapt este cantitatea de cafeina pe care o consumi, expertii constatand ca mai mult de 200 mg de cafeina/zi dubleaza riscul de avort spontan la femeile insarcinate.Studiile anterioare semnalau o posibila legatura intre consumul de cafeina si pericolul unui avort spontan fara a descoperi cu siguranta daca este de vina cafeina sau alta substanta din continutul cafelei. Cercetarea de fata demonstreaza clar efectele nocive ale cafeinei asupra sarcinii, aceasta depasind bariera placentara si ajungand la fat.
Dintre cele 1063 de femei care au participat ca subiecti la acest studiu, 172 dintre ele au suferit un avort spontan. In urma declaratiilor asupra consumului de cafeina pe perioada sarcinii, expertii au constatat ca peste 60% dintre femeile care au suferit un avort spontan au obisnuit sa consume peste 200 mg de cafeina/zi.
"Femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 2 cesti normale de cafea pe zi si macar in primele 3-4 luni de sarcina sa renunte total la consumul de cafea. Nu este o renuntare permanenta. Daca nu se pot abtine, atunci trebuie limitat consumul la 1-2 cesti normale pe z
Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie.