Dietele, personalizate in functie de ADN-ul pacientului
Sănătate · Stiri / 12.11.2005

Medicii geneticieni din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia ca o dieta sanatoasa se poate stabili mai usor daca se stie exact ADN-ul persoanei in cauza. Chiar un medic nutritionist si-a testat ADN-ul pentru a-si personaliza alimentatia pe baze genetice. Desi tinea de mult timp un regim sanatos, dupa efectuarea acestor teste a aflat ca ar trebui sa consume alimente care contin acid folic. Ca urmare, medicul tine cont de noile recomandari si consuma in fiecare zi suc de portocale si salate. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );

In acest fel ar trebui sa functioneze "genomul nutritional". Medicii spun ca sunt unele gene care sporesc riscul de imbolnavire in anumite afectiuni, cum ar fi cele de natura cardiaca, cancer, osteoporoza sau diabet. Specialistii sustin ca impactul acestor gene asupra organismului poate fi modificat de ceea ce mancam. Deocamdata, nu se stie cu exactitate ce rol poate juca genomul nutritional in practica medicala.

Cele mai multe cercetari din domeniu sunt axate pe studierea bolilor de inima si cancer si se spera ca in urmatorii ani sa apara primele diete personalizate, sustin medicii de la un laborator de nutritie si genetica din Boston. Deja exista dovezi stiintifice ca acest concept este corect. In SUA au aparut, in unele farmacii, teste ADN, care se pot efectua acasa. In functie de rezultate, se poate crea si o dieta personalizata, care sa protejeze inima si sistemul osos. Prin acest test se fac recomandari standard pentru un regim alimentar sanatos. Aceste recomandari pot fi modificate cu alte analize de natura genetica, acestea putand indica daca dieta trebuie imbunatatita.


Dupa efectuarea testului ADN, persoana in cauza poate primi recomandari sa manance mai multe legume, cum ar fi broccoli, sau anumiti acizi grasi. Recomandarile se pot referi si la limitarea consumului de cofeina pentru a preveni scaderea densitatii osoase, cauza a osteoporozei.

Unii medici sustin ca studiile efectuate pana in prezent arata ca persoanele care au o anumita versiune a unei gene sunt expuse mai mult riscului de a face accident cerebral ischemic sau alte afectiuni cardiace. Tot studiile arata ca persoanele cu aceasta gena isi pot reduce riscurile de imbolnavire daca includ in dieta alimente care contin acid folic. Aceasta posibilitate de testare a nascut pareri pro si contra in lumea medicala de peste ocean.


Astfel, unii specialisti sunt de parere ca dieta bazata pe gene nu este altceva decat incercarea descrierii unui peisaj pe care il vezi prin gaura cheii. Totusi, ei considera ca aceste studii pot oferi informatii valoroase, iar populatia ar putea avea unele beneficii. Medicii sceptici sunt de parere ca sfaturile date pe baza acestor teste pot fi uneori eronate. Pe de alta parte, alti cercetatori sustin ca nimeni nu ar avea de suferit din cauza testelor ADN, iar cel mai mare beneficiu ar ca populatia ar incepe sa se gandeasca mai mult la dieta si la stilul de viata. (L.S.)


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro