"Detectivul simturilor" depisteaza astmul
Aparatul creat de cercetatorii olandezi de la Centrul Medical Universitar Leiden precizeaza daca o persoana suspecta de astm are sau nu aceasta afectiune. Dispozitivul, aflat in primele faze de dezvoltare, analizeaza concentratia unor substante din aerul expirat, dar nu face diferenta intre astmul moderat si cel sever, informeaza „HealthDay News”.
Daca va fi introdus in sistemul medical, dispozitivul ar putea fi o metoda mult mai buna de detectare a astmului, fiind mai rapida si mai putin costisitoare decat procedurile actuale.
Stadiul bolii, greu de precizat
Aparatul, denumit de olandezi „Enose”, detecteaza astmul datorita prezentei in aerul expirat a unor substante (compusi organici volatili).
„Respiratia unei persoane contine un amestec de mii de astfel de substante, care pot fi folosite ca markeri (semne) ai afectiunilor plamanilor”, explica doctorul Silvano Dragonieri, conducatorul cercetarii, citat de „HealthDay News”.
In plus, fiecare persoana are o anumita amprenta a mirosului, pe care aparatul o poate detecta, mai spun cercetatorii. Dispozitivul a fost testat pe 20 de persoane cu stadii diferite de astm si 20 de persoane sanatoase.
In 95% din cazuri, aparatul a detectat corect care persoana avea sau nu astm, insa a dat gres atunci cand a fost setat sa diferentieze persoanele cu astm sever de cele cu astm moderat.
„S-ar putea ca schimbarile din amestecul de compusi organici volatili sa fie evidente in cazul persoanelor cu astm, fata de persoanele sanatoase, si mai putin evidente la o persoana cu astm moderat fata de un bolnav cu astm sever”, explica doctorul Silvano Dragonieri, fara a exclude posibilitatea existentei altor motive.
Metoda de diagnostic mai ieftina si mai rapida
Daca dispozitivul isi va dovedi eficienta in urma mai multor studii, va fi o metoda mult mai buna decat cele folosite acum in spitale, fiind o procedura noninvaziva, mai putin costisitoare si mult mai rapida, apreciaza specialistii. Astmul este diagnosticat in prezent pe baza simptomelor si pe masurarea efectiva a functiei respiratorii.
Astmul se poate manifesta prin tuse, respiratie sacadata, suieratoare si un sentiment de retinere in capul pieptului. Problema este ca si alte afectiuni se pot manifesta prin aceleasi simptome, ceea ce ingreuneaza diagnosticarea astmului, sustin specialistii.
Este cazul bronsitei, al sinuzitei sau chiar al expunerii prelungite la fumul de tigara. Cercetatorii olandezi avertizeaza ca este nevoie de mai multe teste pana la introducerea dispozitivului „Enose” pe piata. Tehnica in sine mai este testata si pentru detectarea cancerului de plamani.