Declaraţia Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare ca urmare a articolului "Băuturile carbogazoase afectează şi persoanele slabe"
Drept la replică al Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare ca urmare a articolului "Băuturile carbogazoase afectează şi persoanele slabe":
Despre studiul publicat în Jurnalul Medical Britanic (British Medical Journal)
Autorii studiului publicat în Jurnalul Medical Britanic (British Medical Journal) confirmă faptul că descoperirile lor nu demonstrează o relație de cauzalitate între consumul băuturilor răcoritoare și bolile cronice. Industria băuturilor răcoritoare se angajează să fie o parte din soluțiile reale pe problemele de sănătate publică. Ajutăm oamenii sa-și gestioneze caloriile și aportul de zahăr, furnizând o gamă largă de opțiuni pentru băuturile răcoritoare, o varietate de dimensiuni ale ambalajelor și informații clare, ușor de citit pentru a-i ajuta să facă alegerea cea mai potrivită.
Despre studiul publicat în Jurnalul Medical Britanic (British Medical Journal):
Acest studiu este o meta-analiză1 și de aceea nu poate arăta o relație cauză – efect;
Conform celor mai importante organizații din domeniul sănătății, consumul de băuturi răcoritoare nu este un factor cunoscut de risc pentru diabetul de tip 2, și acest lucru nu se schimbă prin acest studiu;
Mai mult, studiul are o serie de limitări, incluzând măsurătorile legate de diete și lipsa de control a factorilor de confuzie2.
Despre diabet:
Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH - National Institutes of Health) din Statele Unite ale Americii, persoanele care prezintă un risc mai mare pentru diabetul zaharat de tip 2 includ anumite grupuri rasiale și etnice, precum și persoanele care: au peste 45 ani, au un istoric familial de diabet zaharat, sunt supraponderali, nu fac mișcare în mod regulat, au colesterol HDL (High Density Lipoprotein) scăzut sau trigliceride crescute, au hipertensiune arterială, au tulburari de toleranță la glucoză (IGT - Impaired Glucose Tolerance) și / sau un metabolism anormal pentru glucoză (IFG – Impaired Fasting Glucose3), au un istoric de boli cardiovasculare, au sindromul ovarului polichistic, au alte afecțiuni clinice asociate cu rezistența la insulină.
În plus, un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție (Journal of Nutrition), care a luat în considerare opt țări europene, nu a găsit nicio asociere între carbohidrații digerabili, incluzând zahărul și riscul de diabet.