De ce ești atât de obosită dimineața: Unde greșești și cum îți recapeți energia
Oricât ai dormi, uneori te trezești dimineața obosită și ai un tonus slab toată ziua. Dar dacă ți se întâmplă tot mai des asta, trebuie să știi cu ce te confrunți.
Daca inainte de inceperea pandemiei aveai un program riguros si reuseai sa te trezesti fara probleme la o ora matinala, e posibil ca acum sa opresti alarma de mai multe ori, sa te dai jos din pat mai tarziu si totusi sa te simti obosita dimineata.Nu este ceva neobisnuit si exista mai multe explicatii logice, scrie Well+Good. In primul rand, toate emotiile negative si ingrijorarile legate de pandemie atarna greu si nu se topesc peste noapte.
„Stresul este extrem de solicitant si poate duce la oboseala”, spune Shelby Harris, experta in somn si autor al volumului „The Women’s Guide to Overcoming Insomnia”. „Cand ne aflam sub stres cronic continuu, avem de multe ori un nivel ridicat de cortizol, hormonul stresului. Nivelurile inalte de cortizol duc deseori la cresterea oboselii, a depresiei si anxietatii”, arata ea.
Cand te afli intr-o asemenea situatie, depresia si anxietatea, despre care Dr. Harris spune ca sunt in crestere, pot, de asemenea, sa provoace oboseala.
Stresul si anxietatea, principalele frane ale somnului
Pe langa oboseala indusa de stres, expertul arata ca un alt motiv pentru care nu te simti in forma dimineata ar putea fi lipsa somnului de calitate noaptea. Ingrijorarea starnita de pandemie iti poate compromite in mai multe feluri igiena somnului. In primul rand, stresul si anxietatea generate de COVID-19 te pot impiedica sa adormi usor si sa-ti continui somnul. Apoi, multi oameni au un ecran pe care il folosesc stand in pat sau pe canapea – fie ca e televizor, telefon, tableta sau laptop – pentru a ramane informati despre evolutia pandemiei sau, dimpotriva, pentru a se deconecta. Dar ecranele sunt dusmanii somnului de calitate.