Cunostintele militarilor despre ITS si HIV/SIDA
Ministerul Apararii Nationale – Directia Medicala si Fundatia Tineri pentru Tineri a desfasurat un proiect national timp de 2 ani (parte a unei strategii conceputa pentru 5 ani) privind prevenirea ITS si HIV/SIDA in randul populatiei armate din Romania.
Proiectul s-a adresat atat militarilor in termen – civili care executa stagiul militar obligatoriu de un an – cat si militarilor angajati pe baza de contract, cu varsta cuprinsa intre 19 si 25 de ani. Ei au fost instruiti de catre personalul medical special format (medici, subofiteri sanitari, asistenti medicali, militari angajati pe baza de contract), precum si de catre personalul non-medical (tineri ofiteri comandanti de subunitati).
Scopul principal al acestui proiect se refera la scaderea incidentei ITS & HIV/SIDA in randul militarilor in termen si militarilor angajati pe baza de contract din Armata Romana (cu varsta cuprinsa intre 19 si 25 de ani), prin educarea acestora in vederea insusirii unui comportament sexual responsabil.
Modalitatea prin care a fost atins scopul proiectului a constat in desfasurarea de ore de informare-educare in unitatile militare cu grupul tinta, in cadrul activitatilor curente de invatamant cuprinse in programul militarilor. Aceste sesiuni au fost sustinute de cadrele medicale (medici, subofiteri sanitari, asistenti medicali, militari angajati pe baza de contract) si de ofiteri (tineri ofiteri comandanti de subunitati) din unitatile militare incluse in proiect, care au fost instruiti pe baza unei curricule de catre un grup de instructori cu experienta, acestia participand in prealabil la un curs de pregatire.
Obiectivele au fost atinse prin intermediul unor activitati: cercetare de tip CAP; elaborarea unei curricule destinate personalului medical (medici, subofiteri sanitari, asistenti medicali, militari angajati pe baza de contract) si non-medical (tineri ofiteri comandanti de subunitati), pe tema prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala (ITS si HIV/SIDA in randul populatiei militare; desfasurarea unui curs de formare; organizarea a 18 cursuri pentru personalul medical; organizarea a 7 cursuri pentru ofiteri; elaborarea si distribuirea unui kit de materiale IEC destinat grupului tinta (o brosura, 2 pliante, un CD multimedia care contine filmul documentar „Traind cu SIDA”); instruirea militarilor in termen si a militarilor angajati pe baza de contract din cele 20 de unitati MapN; distribuire gratuita de prezervative in unitatile militare; vizite de monitorizare si asistenta tehnica.
In primul an, proiectul a fost introdus in 10 unitati militare, iar anul urmator s-au adaugat alte 10 unitati, astfel incat la finalul proiectului, 20 de unitati militare au fost cuprinse in acest program.