Creierul se dezvoltă diferit la bebelușii născuți prematur, în funcție de sex
Se pare că momentul nașterii are efecte importante asupra creierului. Astfel, pentru bebelușii născuți prematur, creierul poate evolua diferit în funcție de sex.
Potrivit unui nou studiu nașterea prematură are efecte diferențiate asupra bebelușilor născuți prematur. Nașterea la termen este ideală pentru cei mici, dar din diferite cauze momentul în care vin pe lume poate fi mult mai devreme decât se așteptau părinții. Bebelușii născuți prematur trebuie să lupte pentru a reuși să supraviețuiască, însă se pare că și creierul celor mici ar putea fi afectat negativ, în funcție de sex. Astfel, cercetătorii au constatat că băieții prezintă mai multe efecte negative, de o gravitate mai mare, comparativ cu fetițele născute înainte de termen.
Creierul băieților născuți prematur este afectat în mod diferit față de cel al fetițelor. Amanda Benavides și Peg Nopoulos au realizat un nou studiu la Universitatea din Iowa pentru a determina cât de grave sunt efectele nașterii premature asupra creierului bebelușilor, diferențiindu-le pe sexe.
Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) autorii au analizat cum evoluează și se dezvoltă creierul bebelușilor care vin pe lume mai devreme.
Cercetătorii au efectuat RMN-uri pentru 33 de bebeluși, de la naștere până când au împlinit vârsta de 1 an. Printre bebelușii din cadrul studiului au fost selectați atât cei care s-au născut la termen (cel puțin 38 de săptămâni de sarcină), cât și bebelușii născuți prematur (o sarcină de mai puțin de 37 de săptămâni). Rezultatele imagisticii au fost corelate cu răspunsurile date la o serie de întrebări de către mamele bebelușilor, precum și cu restul datelor colectate la momentul nașterii celor mici.
„Intervalul de timp cuprins între momentul nașterii și vârsta de un an este cel mai important din punct de vedere al dezvoltării creierului. Din acest motiv contează atât de mult să analizăm ritmul în care se dezvoltă creierul bebelușilor născuți prematur pentru a înțelege mai bine efectele asupra organismului lor”, a explicat Benavides.
RMN-urile efectuate au arătat că există diferențe de dezvoltare chiar de la o vârstă foarte fragedă. Structura creierului este diferită în funcție de sex, dar acest lucru este independent de nașterea prematură. Materia cenușie din țesutul cerebral include regiuni ale creierului care controlează reflexele musculare, simțul tactil sau al gustului, memoria, vorbirea și emoțiile. Substanța albă prezentă în profunzimea emisferelor cerebrale face conexiunile dintre diferite regiuni de materie cenușie. Deși creierul băieților este mai mare din punct de vedere al volumului, creierul fetelor conține un volum mai mare de materie cenușie, în timp ce băieții au mai multă substanță albă. Aceste diferențe se pot constata și la copii mai mari, precum și la vârsta adultă, iar acest studiu demonstrează că ele apar chiar de la începutul vieții.
În ceea ce privește efectele nașterii premature, cercetătorii au constatat că, cu cât un bebeluș se naște mai devreme, cu atât creierul va fi mai redus ca volum. Dincolo de acest lucru, efectele nașterii premature se manifestă diferit între fete și băieți. În cazul băieților, cu cât sarcina durează mai puține săptămâni, cu atât cantitatea de materie cenușie va fi mai redusă. Pentru fetițe, cu cât nașterea are loc mai devreme, cu atât volumul de substanță albă va fi mai redus.
Potrivit studiilor anterioare, bebelușii de sex masculin sunt mai vulnerabili în ceea ce privește malformațiile, iar noua cercetare a concluzionat că și dezoltarea creierului ar putea fi afectată negativ de nașterea prematură. „Având în vedere acești factori putem concluziona că dezvoltarea creierului bebelușilor de sex masculin este extrem de vulnerabilă în primele săptămâni și luni de viață și că nașterea prematură ar putea avea un rol decisiv în dezvoltarea ulterioară, până la maturitate”, a explicat Nopoulos.