Nicio formulă de lapte nu înlocuieşte calitatea laptelui matern, susţin medicii pediatri.
Nicio formulă de lapte nu înlocuieşte calitatea laptelui matern, susţin medicii pediatri.
Mamele trebuie să alăpteze copiii minim 6 luni, iar perioada de înţărcare se poate întinde până la 2 ani. Potrivit prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române alimentaţia la sân aduce un aliment viu cu factor de creştere şi apărare anti-infecţioasă pe care formulele de lapte nu le au.
Specialistul a mai adăugat că, având în vedere faptul că prevalenţa bolilor infantile este în creştere, este foarte important ca mamele să cunoască beneficiile alăptării şi să fie încurajate să-şi hrănească bebeluşii la sân o perioadă cât mai lungă pentru ca aceşti copii să se dezvolte sănătos.
Printre greşelile pe care le poţi face ca mamă se numără hrănirea excesivă a copilului, administrarea excesivă a antibioticelor şi privarea bebeluşului de laptele matern în primele luni ale vieţii care sunt cruciale pentru dezvoltarea lui armonioasă. Copiii care sunt alăptaţi la sân mai mult de şase luni sunt protejaţi împotriva afecţiunilor mentale care apar la vârsta adultă, potrivit unor informaţii apărute în publicaţia "The Journal of Pediatrics".
Atât UNICEF cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca bebeluşii să fie alăptaţi exclusiv la sân cel puţin 6 luni, iar alăptatul să se continue în paralel cu alimentaţia solidă până la vârsta de 2 ani.
Beneficiile alăptării
- Cu cât sunt alăptaţi mai mult, cu atât copiii sunt mai sănătoşi
- Asigură sănătatea plămânilor
- Întăreşte sănătatea bebeluşului
- Redă echilibrul psihic
- Măreşte IQ-ul.