Colposcopia poate depista cancerul de col uterin
Sănătate · Stiri / 29.08.2006



Cancerul de col uterin poate fi depistat cu ajutorul colposcopiei. Colposcopia consta in examinarea colului uterin cu un microscop si poate fi facuta gratuit in spitalele de stat si in clinicile private, la preturi cuprinse intre 75 si 100 lei noi.

Metoda este recomandata femeilor care au obtinut un rezultat anormal la testul Papanicolaou sau cand apar suspiciuni de leziuni precanceroase sau cancer, in urma examenului ginecologic obisnuit.

Investigatie la microscop

Colposcopia este o metoda de examinare a colului uterin care se efectueaza cu ajutorul unui microscop special, colposcop. „Investigatia este indicata atunci cand examenul citologic Papanicolaou sau aspectul colului la examenul ginecologic semnaleaza o problema care necesita o evaluare mai detaliata a colului uterin”, afirma Mihaela Badea, medic primar ginecolog la Micomi - Clinica de Colposcopie si Patologie a Tractului Genital Inferior.

Examinarea dureaza intre 10 si 20 de minute, este nedureroasa, iar rezultatele se obtin pe loc. Daca la colposcopie se identifica prezenta unor zone „anormale”, este recomandata biopsia, care permite punerea cu certitudine a unui diagnostic de cancer de col uterin. Aceasta consta in prelevarea unui fragment de tesut si se face sub anestezie locala.

Femeile de 35-55 de ani, cele mai expuse imbolnavirii

In Romania, cancerul de col uterin ucide anual aproximativ 1.800 de femei, iar cele mai afectate au varsta intre 35 si 55 de ani. „Cancerul de col uterin este cauzat de virusul Papilloma uman (HPV), o infectie care se transmite prin contact sexual.

Evolutia bolii poate dura opt-zece ani. Pentru ca nu exista simptome care sa oblige femeia sa mearga la medic, diagnosticul nu poate fi stabilit la un examen ginecologic obisnuit, cu ochiul liber”, mai spune Badea. Efectuarea anuala a testului Papanicolaou ar putea reduce numarul cazurilor de cancer de col uterin.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro