ALIMENTATIE ECHILIBRATA O portocala ne ofera aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C. Dar nu numai portocala este bogata in vitamina C, ci si celelalte citrice (grepfrutul, lamaia, mandarina sau minola). Tocmai de aceea, in acest sezon, citricele sunt o solutie naturala de prevenire a racelii si a starilor gripale. Un pahar cu suc de portocale dimineata (200 de mililitri) sau sucul de la o lamaie diluat cu apa si amestecat cu putina miere contribuie la intarirea imunitatii si ne ajuta sa tinem la distanta virozele. Atunci cand viroza s-a instalat si apar starile febrile, sucurile de citrice scad febra si potolesc setea. Cel mai bun este sucul proaspat stors, care pastreaza toate vitaminele din fruct. Nu numai sucul sau fructele va sunt de ajutor in aceste cazuri, ci si extractul din samburi de grepfrut care are proprietati antibiotice.
Vitamina C si vederea "Pe langa vitamina C, citricele sunt o sursa foarte buna de potasiu, caroten, licopen, fibre alimentare. Studiile au aratat ca un consum constant de citrice reduce aparitia cancerului de colon si a celui de stomac, dar previne si cataracta", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Este cunoscut ca cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, este afectata acuitatea vizuala. S-a demonstrat stiintific ca persoanele care consuma mai putin de 125 mg de vitamina C pe zi prezinta un risc mai mare de a suferi din cauza tulburarilor de vedere decat cele care au un aport zilnic de 500 mg. Fumatorii au nevoie de un plus de vitamina C, un pachet de tigari consumand tot atata vitamina C cata se afla intr-o lamaie. Carentele de vitamina C determina aparitia cataractei mai devreme si mai rapid la cei care fumeaza.
Diete Citricele sunt larg folosite in curele de slabire. Dintre ele, lamaile verzi sunt cele mai sarace in calorii