Cimbrisor vs durerile in gat
Sănătate · Stiri / 25.10.2005

TERAPII COMPLEMENTARE In cazul durerilor in gat cauzate de faringita, laringita, amigdalita acuta sau cronic acutizata, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda gargara din cimbrisor, cimbru, oregano, galbenele, coada-soricelului, salvie, busuioc, muguri de brad. Din aceste plante se fac infuzii concentrate din 1-2 linguri cu planta la o cana cu 250 ml de apa. Infuzia se prepara prin adaugarea plantelor intr-un recipient dupa ce apa a dat in clocot. Vasul se acopera cu o farfurie timp de 4-5 minute. Gargara se face de 3-7 ori pe zi, cand avem dureri sau simtim senzatia de uscaciune in gat. Tratamentul impotriva durerilor in gat dureaza cat timp persista durerea si inca 2-3 zile in plus, in general 8-10 zile.
Tincturi, uleiuri esentiale Tincturile le putem cumpara de la farmacie sau le pregatim acasa. "La 200 g de planta proaspata, bine spalata, se utilizeaza 100 ml de alcool pana in 70 de grade. Se lasa la macerat 14 zile. In sezonul acesta, inca mai putem culege galbenele, salvie, busuioc, sovarf, coada-soricelului", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. De regula, se pun 10 - 15 picaturi in ceai sau se inghit 20 de picaturi, de 3 ori pe zi. Medicul atrage atentia celor care nu tolereaza alcoolul sa fie precauti in folosirea tincturilor! Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu afirma ca tinctura din propolis este una dintre cele mai bune. "Se foloseste o picatura de tinctura de propolis la 1 kilogram corp, de 2 ori pe zi. De exemplu, o persoana de 60 de kilograme va inghiti 30 de picaturi, de 2 ori pe zi", spune medicul. Durerile in gat pot fi calmate cu uleiuri esentiale de eucalipt, de brad si pin. Ele se pot utiliza sub forma de gargara (3-4 picaturi la o cana cu ceai) sau se pot inghiti. Este important sa fie dizolvate insa intr-o lingurita cu miere sau zahar sau pe miez de paine, deoarece sunt concentrate si pot provoca usturimi. Se vor inghiti 4 picaturi de ulei esential, de 3-4 ori pe zi. Tot de atatea ori se va face si gargara. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda celor care au gastrita hiperacida sa ia uleiul dupa masa si sa respecte indicatia specialistului, caci pot avea arsuri si senzatie de disconfort, din cauza ca uleiul e corosiv.
PROPOLIS. "Totusi, cel mai eficace este propolisul, denumit si antibiotic natural. Cu efecte antiinflamatorii si antibactericide foarte bune, propolisul se administreaza sub forma de tablete. Tabletele cu propolis pot fi simple, cu vitamina C ori polen. In uz extern, se iau intre 3 si 6 tablete pe zi la nevoie. Daca sunt doze pentru copii, atunci adultul va lua doua in loc de una. Fiind un tratament local, timp de jumatate de ora dupa administrare este bine sa nu bem si sa nu mancam nimic. Preventiv, daca apare senzatia de jena, inainte de aparitia faringitei, laringitei, putem sa luam 2-3 tablete pe zi", ne sfatuieste dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro