Chirurgia fetei si a gatului
PERFORMANTE Unele persoane au tulburari severe de crestere a oaselor maxilare. La aceste persoane, mandibula sau maxilarul este mult avansat sau retras. Specialistii numesc aceste tulburari anomalii dento-maxilare si spun ca au o componenta genetica. Exista si o serie de afectiuni aparute pe parcursul vietii ce pot induce secundar o astfel de anomalie (anchiloza temporo-mandibulara in perioada de crestere, despicaturile labio-maxilo-palatine: buza de iepure, gura de lup etc.). Aceste anomalii sunt consecinta unor traumatisme, tumori sau a unor infectii care afecteaza structurile moi si partile osoase.
Anomalii Vestea buna este ca aceste anomalii pot fi rezolvate chirurgical la Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu" din Bucuresti, Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala. Prof. univ. dr. Alexandru Bucur, seful clinicii, avertizeaza ca "o problema dificila de conduita terapeutica o reprezinta anomaliile asociate, la care pacientii prezinta un prognatism mandibular anatomic si totodata un retrognatism maxilar. Astfel, aproximativ 18%-20% dintre pacientii cu crestere exagerata a mandibulei asociaza si deficit de dezvoltare a maxilarului. Pacientii cu prognatism mandibular sau anomalii asociate prezinta un profil concav al fetei, cu proeminenta barbiei si etajul inferior al fetei marit, disproportionat, care da aspectul de fata alungita ("long face"), imbatranita. Alteori, dimpotriva, in cazul retrognatismului mandibular, profilul facial este accentuat concav, in situatii severe prezentand chiar un "profil de pasare". Indiferent de tipul anomaliei, tulburarile estetice si functionale (de masticatie, fonatie) au un impact negativ major asupra integrarii sociale a pacientului.
Colaborare interdisciplinara In general, persoanele cu anomalii dento-maxilare se adreseaza medicului ortodont. Etapele de diagnostic si stabilirea conduitei terapeutice presupun colaborare interdisciplinara intre ortodont si chirurgul oro-maxilo-facial. Tratamentul este complex, de durata, dar cu rezultate spectaculoase privind refacerea functionalitatii dento-maxilare, obtinerea unei armonii faciale si deci o buna reintegrare sociala, ne asigura prof. dr. Alexandru Bucur.
Grad de dificultate
Cernobal 70% din patologia Spitalului Universitar de Stomatologie "Prof. dr. Dan Theodorescu" este tumorala maligna: cancere ale gurii, ale mucoasei si oaselor cavitatii bucale, ale tegumentelor faciale. Cele mai multe au fost inregistrate dupa explozia din 1985, de la Cernobal. "De atunci, ne-am confruntat cu mai multe tumori, iar limita de varsta a coborat mult, de la 60 de ani la 45 de ani", atrage atentia prof. dr. Alexandru Bucur. Pentru tumori benigne recidivante sau pentru tumori maligne ale mandibulei, interventia chirurgicala vizeaza hemirezectia de mandibula (indepartarea unei jumatati a mandibulei), cu sau fara dezarticulare (indepartarea inclusiv a condilului mandibulei, care se articuleaza cu baza craniului). Acest tip de interventie chirurgicala are avantajul unei radicalitati, pentru a limita la maximum riscul unei recidive. Refacerea unui astfel de defect constituie o provocare chirurgicala majora: redarea conturului facial, reluarea functiilor masticatorii si de vorbire, atingerea dezideratului de calitate a vietii postoperatorii, reintegrare sociala normala.
In sala de operatie Sa-l lasam pe prof. dr. Bucur sa ne descrie ce se intampla in sala de operatie. Reconstructia defectului se poate realiza recoltand o portiune osoasa din fibula de la nivelul gambei, care pentru a ramane viabil necesita conservarea vascularizatiei sale. Avand in vedere faptul ca fibula este un os drept, este necesara "modelarea" lui dupa conturul normal al mandibulei. O alta provocare deosebita pentru echipa chirurgicala o constituie refacerea condilului mandibulei, care va forma o portiune din articulatia temporo-mandibulara, daca interventia se face cu dezarticulare. S-a folosit in acest scop o proteza prefabricata din titan tip Stryker, pozitionata pentru a forma noua articulatie si angrenata cu ajutorul unor placute speciale din titan si a unor suruburi calibrate, la osul prelevat si modelat dupa conturul facial. Tot acest ansamblu este fixat de hemimandibula restanta, cu ajutorul unei placi de reconstructie osoasa. Pentru ca fragmentul de fibula sa se mentina vital, este necesara realizarea anastomozelor microvasculare, constand in conectarea si sutura sub microscop a vaselor de sange ale fibulei la vasele de la nivelul gatului.
DREPTATE. La ora actuala, toate aceste interventii chirurgicale se efectueaza la Spitalul de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", U.M.F. "Carol Davila" Bucuresti, denumire improprie, deoarece aici nu se lucreaza pe dinte. Schimbarea titulaturii in Spitalul de Chirurgie Oro-maxilo-faciala nu numai ca ar corespunde realitatii, dar ar permite o finantare si o pozitionare adecvata in cadrul specialitatilor chirurgicale. "Am facut doua referate, atat la Directia Sanitara a Muncipiului Bucuresti, cat si la Ministerul Sanatatii, avizate de Consiliul de Administratie, prin care am cerut schimbarea denumirii spitalului, dar nu am primit nici un raspuns. In cazul in care s-ar acccepta titulatura reala acestui spital, el va dobandi o linie care-i va permite o dotare adecvata chirurgiei de inalta performanta: chirurgia capului si gatului. De alfel, nici unde in Europa nu exista un spital de stomatologie si asta se poate verifica extrem de simplu", semnaleaza prof. dr. Alexandru Bucur.
PREMIERA. Interventii chirurgicale cu refacerea articulatiei temporo-mandibulare folosind condil din titan tip Stryker au fost efectuate in premiera nationala in Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala a Spitalului Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu" Bucuresti, incadrandu-se de altfel intre tehnicile chirurgicale de ultima ora pe plan international.